FRANC - Kafka a táncszínpadon

A Székesfehérvári Balett Színház társulata FRANC című egyfelvonásos tánckrimijében Franz Kafka lelkének rejtelmeit kutatja.

A FRANC című táncdráma célja nem egy bizonyos kafkai mű tárgyalása, illusztrálása, hanem az író ismert, vagy kevésbé ismert alkotásaiból „videoklip-szerűen” szerkesztett dramaturgiával a kafkai világlátást kívánja egy eredeti hangvételű balett által megfogalmazni.

franc.pngFRANC (fotók: Vasvári Tamás / MTI)

Olyan táncművet kívántam létrehozni, amelynek dramaturgiáját mintha Kafka szerkesztette volna, és az író maga koreografálta volna a balettet – mondta a darabról Egerházi Attila rendező-koreográfus. –  A kafkaizmus érdekel. Az, hogy mi van a sorok és az élete mögött. Franz Kafka kettős életet élt, a munkahelyén napközben hivatalnok volt, az otthonában író. Rendszeresen ellentétbe került a belső érzéseivel és elképzeléseivel. Az ő szemszögéből, Kafka bőrébe bújva, szinte vele együtt írtam a táncszínházi darabot, amely töredékekkel, képekkel láttatja az ő álmokból, rémálmokból építkező világát. A néző találkozni fog Kafka életének és műveinek a szereplőivel is, elszigetelt emberekkel, akik abszurd, szürreális helyzetekbe kerülnek, az érinthetetlen bürokratikus hatalmakkal, a hivatalok képviselőivel, valamint azok konfliktusokkal teli környezetével.

Egerházi Attila nem most dolgozik először Franz Kafkával. 2015-ben az About Kafka (Kafkáról) című darabjáért a prágai Nemzeti Színházban a legjobb koreográfusnak járó elismerést vehette át, amely díjat a cseh táncszövetség háromévente ítéli oda egy alkotónak. Magyarországon a győri és a budapesti bemutatók után Székesfehérváron február 4-től látható az egyfelvonásos tánckrimi.

franc_2.pngFRANC

Kafkát Fernando Gabriel Luis Luis és Dávid Janík táncolják. A produkció ismét nemzetközi alkotók közreműködésével valósul meg: a díszlet- és fényterv a holland Loes Schakenboes, a világ egyik legkeresettebb táncszínházi látványtervezőjének munkája, a jelmezeket pedig az ugyancsak holland Bregje van Balen tervezte. Az előadáson elhangzó zenéket Arvo Part, Henryk Górecki és Alfred Schnittke jegyzik.

(Forrás: Székesfehérvári Balett Színház, MTI)

süti beállítások módosítása