Női alkotók és témák fesztiválja Tatabányán

Talán a véletlen hozta a nők és a női sorsok hangsúlyos szerepét az idei MOST FESZT kínálatában, talán nincsenek is véletlenek.

A  Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et, hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak. Ezek az előadások a színházkultúra talán legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba. Ezek a produkciók éppen a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások miatt fontosak. 

fol.pngFöldes Eszter és Udvaros Dorottya Az utolsó tűzijáték előadásában (fotók forrása: Jászai Mari Színház)

 „Természetesnek tartom, hogy minden év válogatásán érződnek azok a legfontosabb gondolatok és témák, melyek elsősorban foglalkoztatták a szezon monodráma és stúdiószínházi előadásainak létrehozóit. A MOST FESZT 2020 esetében szembetűnő a női alkotók és témák túlsúlya. Ugyancsak a fesztivál „női vonalát” erősíti, hogy három rendezőnő előadását tekintheti meg a közönség. Ha pedig végignézzük, milyen témák foglalkoztatták a szerzőket, látni fogjuk, a női sorsokat bemutató előadások mennyire jelentős részét teszik ki az idei év kínálatának” – mondta el Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója a fesztivál kapcsán. 

Március 25. és 29. között 5 monodrámát és 5 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában és a nagyszínpadra épített nézőtéren. A versenyprogram idén is kiegészül egy gasztronómia programmal, az előadások után pedig az érdeklődők közönségtalálkozó keretében beszélgethetnek az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel. A fesztiválprogramhoz egy koncert is kapcsolódik március 27-én, amelyen az ef. Zámbó Happy Dead Band a zenekar Metastabil című lemezének zenei anyagát mutatja be.  Az idei kiállításon pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Országomat egy ló(erő)ért – Színészek és járműveik című kiállítása kerül bemutatásra. 

rubens.pngMentes Júlia és Pogány Judit a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok előadásában

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2020 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Ráckevei Anna színművész, Turbuly Lilla kritikus és Vidovszky György rendező foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

A fesztivál részletes programja itt található.

süti beállítások módosítása