VÁR! Rockopera készül Nero császárról

Rendkívüli helyszínen mutatják be jövőre a Nero császárról szóló új olasz rockoperát az olasz fővárosban: az ókori Róma szívében, a Forum Romanummal szomszédos egykori császárpaloták területén.

    

Az Isteni Nero (Divo Nerone) című rockopera díszletét a Francesca Lo Schiavo-Dante Ferretti Oscar-díjas olasz díszlettervező páros alkotja. Zenéjét az argentin Luis Bachalov és az olasz Franco Migliacci, a két Grammy-díjjal kitüntetett szövegíró, lemezproducer szerezte.
    

A szereposztás és a történet részletei még nem ismertek, de a rockoperát bemutató római sajtókonferencián Gino Landi rendező és koreográfus hangsúlyozta, hogy az előadás látványa méltó lesz Nero császárhoz: mozgatható színpadokon 12 énekes és 26 táncos lép fel és további százan dolgoznak majd a fény- és hangeffektusokban gazdag operán.
    

Rendkívüli az operához kiválasztott helyszín is. Nero császár élete a Vigna Barberini kertben, a Forum Romanummal szomszédos Palatinus dombnak a Colosseumra néző mezején kel életre.
    

A rockopera első előadása június elsején lesz, de az előadásonként háromezer jegy már interneten foglalható. A tervek szerint egész jövő nyáron minden este, felváltva olasz és angol nyelven lesz előadás.
    

A nézőtér szektorai az ókori római beosztást követik, vagyis a szenátoroknak fenntartott helyek egyenként 180 euróba (55 ezer forintba), a lovagoké 125 euróba, a katonák szektorában lévők 80 euróba, a köznép ülései 45 euróba kerülnek. A római lakosok tízszázalékos engedményt kapnak.
    

A rockopera költségeit nem hozták nyilvánosságra. A bevétel három százalékát Nero császár egykori Aranypalotájának (Domus Aurea) restaurálására ajánlják fel.
    

Tomaso Montanari olasz művészettörténész a Corriere della Sera napilapban elítélte az ókori régészeti helyszínek ilyesfajta tönkretételét. Hangsúlyozta, hiába nagy a bevétel és hiába segítik ezzel a műemlékek karbantartását, Róma városának nem szabad áruba bocsátani kulturális örökségét.
    

Hozzátette, hogy a rockopera hangereje okozta rezgések miatt nagyobb lesz a kár, mint a haszon.

   

A közeli Circus Maximus mezején nyáron David Gilmour, a Pink Floyd együttes gitárosa és Bruce Springsteen amerikai rockénekes lépett fel, koncertenként százezres közönség előtt. 

süti beállítások módosítása