Observer 2001. 12. 18. - Ruttkay Éva Színház

2001-12-18 18:05 m1

Körzeti híradó - TV1

Műsorvezető: Farkas Krisztina


Mv.: - Egyesek szerint botrányosra sikeredett a Ruttkai Éva Színház egyik vendégjátéka a XVIII. kerületi Rózsa Művelődési Házban. Egy önkormányzati képviselő ugyanis kifogásolta azt, hogy a főszereplő meztelenül mutatkozik a színpadon.

R.: - Megállapodott a Ruttkai Éva Színház a XVIII. kerületi önkormányzattal, hogy különböző repertoárdarabjait a Rózsa Művelődési Házban bemutatja, ebben az évadban huszonöt alkalommal. December 9-én a Kurvapecér című börtönmonológot adta elő Nagy Miklós, a teátrum színész-igazgatója, aki rendezte is a darabot, amelyet már több, mint nyolc éve játszik, és eddig több, mint százhússzor adott elő. Az előadást megnézte a lőrinci önkormányzat több képviselője is. Fekete György felszólította a polgármestert, hogy intézkedjen a darab kitiltásáról a Rózsa Közösségi Házból. A Polgári Szövetség frakciójának tagja úgy tartja, hogy amikor a kerület költségvetési hiánnyal gazdálkodik, és hitelből finanszíroz darabokat, akkor olyan előadásokat kellene támogatni, amelyek a kulturális és erkölcsi életet gazdagítják.

Fekete György önkormányzati képviselő, XVIII. kerület: - Azok a jelenetek feleslegesek, amikor egy férfiember, magányában és elkeseredettségében, meg folyamatos nőhiányában szenvedve, önkielégítést imitáló jeleneteket végez. Erre szerintem nincsen szükség, én úgy gondolom, hogy oktatási intézmények, egyházi intézmények, közegészségügyi intézmények vannak a környéken, a kerületünkben nem gengszter-Chippendale Show-kat szeretnénk rendeztetni.

R.: - Fekete György elmondta: nem a színésszel, és nem a színházzal van problémája. Feitl István, az oktatási és közművelődési bizottság elnöke szintén ott volt a december 9-ei lőrinci előadáson.

Feitl István, az oktatási és közművelődési bizottság elnöke: - A szexualitás az egész darabban az emberi kiszolgáltatottságnak a művészi megjelenítése, az önkielégítés pedig a szexualitással kapcsolatos börtön-szenvedéseknek a megnyilvánulása, szimbolikus megnyilvánulása.

R.: - A társulat vendégkönyvébe elismerő véleményeket írtak a nézők a december 9-ei előadáson, csak úgy, mint máskor is.

Nagy Miklós, színész-rendező: - Vétózom én ezt az egészet, ez egy nagyon nehéz előadás, de én úgy gondolom, hogy a színháznak az alapvető lényege, hogy olyan dolgokat mutasson meg, ami az életben előfordul, és hogy ezzel ütköztesse a nézőket, szembesítse a nézőket.

R.: - A darab rendezője és szereplője elmondta: a Kurvapecért természetesen változatlan formában játssza tovább. A lőrinci botrány után azonban kétséges, hogy a XVIII. kerületben láthatják-e azt a nézők.

süti beállítások módosítása