Observer 2001.12.18.

2001-12-18 12:12 m1

Körzeti híradó - TV1

Műsorvezető: Farkas Krisztina


Mv.: - Nemzeti Színház. Folytatódik a vita a parkosításról. Csepeli pályázat. Új városközpont épül. XI. kerületi költségvetés. Kampányízű frakcióviták? Jó napot kívánok.

Mv.: - Nem csitul az új Nemzeti Színház körüli park kapcsán kirobbant vita. A Fidesz IX. kerületi politikusai szerint a ferencvárosi polgármester hátráltatja a Nemzeti Színház környékének parkosítását. Ugyanakkor a polgármester, Gegesy Ferenc úgy véli: a Fidesz a tények ismerete nélküli, felháborító állításokat közölt. Szerinte nem igaz, hogy ő bármilyen módon hátráltatná a park kialakítását, hiszen a kivitelező csak néhány napja, december 12-én nyújtotta be a terület környezeti rendezéséről szóló tervet.

R.: - A ferencvárosi képviselőtestület tulajdonosi hozzájárulását adta a Nemzeti Színház környezetének rendezéséhez. A tervvel a kerület környezetvédelmi és városfejlesztési bizottsága is foglalkozott. A Fidesz helyi politikusai szerint azonban a polgármester még mindig nem adta ki azt a hozzájárulást, amit az engedélyező hatóság használni tud.

Szűcs Balázs, a városfejlesztési bizottság tagja, IX. kerület: - Ezt a tulajdonosi hozzájárulást ugyan megadta a polgármester úr, de sajnos, tett hozzá egy olyan kitételt, ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi ennek az engedélynek a használhatóságát.

R.: - Szűcs Balázs szerint a feltétel alapján minden olyan parkrendezés, ami a talajt egy méternél mélyebben megmozgatja, külön engedélyhez kötött. A polgármester meglepődött az állításon; ő maga semmilyen kitételről nem tud. Gegesy Ferenc elmondta: a parkrendezéshez semmi más nem szükséges, csak alá kell írni a területhasznosítási megállapodást.

Gegesy Ferenc polgármester, IX. kerület: - Ez a megállapodás-tervezet már csaknem egy hónapja ott van a, a Nemzeti Színház Rt-nél, és tegnap a, a Nemzeti Színház Rt. szóvivője jelezte, hogy akkor aláírva átküldik, hát, várom a mai nap folyamán, hogy ez beérkezzen, és hát, itt van, abban a pillanatban én is alá tudom írni az asztalomon lévő módosított tulajdonosi hozzájárulást.

R.: - Az eset különlegessége, hogy a Nemzeti Színház építői a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál jelezték: szerintük a IX. kerület elfogult az ügyben. A színház építéséért felelős kormánybiztos kérésére a területrendezés jogi kérdései ezért már hónapok óta a földrajzilag nem szomszédos II. kerületi önkormányzathoz tartoznak.

süti beállítások módosítása