Déli Krónika

2002-03-27 12:00 Kossuth

Déli Krónika

Riporter Balla Györgyi


HÁTTÉR

Mv.: - A színházak napi műsora, színészportrék, életrajzok, Színészmúzeum - mindezek megtalálhatók a színház.hu internetes portálon, melynek főszerkesztője Balla Györgyinek nyilatkozott a színházi világnapon.

R.: - A világhálót elsősorban a fiatalabb korosztály használja, a magyar színházi portál segít a fiataloknak abban, hogy szívesen menjenek színházba, hogy megismerjék a különböző előadásokat.

Herner Dániel, a portál főszerkesztője: - Én azt gondolom, hogy igen, a legfontosabb feladatunk az az, hogy annak a nemzedéknek, aki elsősorban az internethez kötődik, megmutassuk a színházat és ezáltal segítsük a színházművészet továbbélését.

R.: - Itt ülünk most a szerkesztőségben az egyik számítógép előtt, arra kérem, hogy mutassa be ezt a magyar színházi portált, mit látunk most?

Herner Dániel, a portál főszerkesztője: - Beírjuk, hogy www.színház.hu, akkor látjuk, hogy szétmegy a függöny, és megjelenik a portálnak az emblémája, majd a menü, ami színházak, színművészek, színházi emberek, intézmények, műsor, szakmai sajtó, szövegek és alatta a magyar színházi portál felirat, amire ha rákattintunk, akkor bejutunk magára a jelenlegi portálra, ahol megnézhetjük, hogy milyen színházak vannak Budapesten, vidéken, megláthatjuk Magyarország színházi térképét, külön a mozgás- és a táncszínházakat, alternatív színházakat. Ha belenézünk a budapesti színházakba, akkor kapunk egy listát, amiből bármelyikre rákattintva kinyílik az adott színháznak a honlapja, nézhetjük a színművészeket, hozzájuk eljuthatunk úgy, hogy mondjuk most éppen kinyitottam a Radnótinak az oldalát, hogyha a társulatra kattintok, akkor itt kapunk egy társulati névsort, amivel bármelyik névre kattintva megkapjuk az adott színésznek a fotóját, a fontosabb szerepeit, esetleg ha van neki, akkor a saját honlapjának a címét. Igazából a mi feladatunk az, hogy egy olyan anyagot állítsunk össze, ami kedvet ad arra, hogy valaki elmenjen színházba és közbe a szakmának is segítsünk azzal, hogy lehetőleg használhatóvá tesszük számukra ezt a nekik nagyon idegen kommunikációs csatornát, az internetet.

R.: - Manapság hogyan fogadják a színházakban, ha bekopog?

Herner Dániel, a portál főszerkesztője: - Hál' Istennek visszájára fordult ez a dolog, tehát most már nem én kopogok be, hanem általában ők kopognak be hozzánk, vége annak a korszaknak, amikor végig kellett járnom a színházakat, mert most már szerintem az egész szakma tudja, hogy ez a dolog létezik és hogy mindenki számára megjelenést biztosítunk.

R.: - Biztos, hogy van visszajelzésük arról, hogy mennyire látogatott ez az oldal, milyen az igény erre a portálra?

Herner Dániel, a portál főszerkesztője: - Azt kell mondanom, hogy kulturális internetoldalhoz képest ez egy nagyon-nagyon jó szám, amit mondani fogok, napi 4-5 ezer ember jön be hozzánk a főoldalon, és ezek úgynevezett unique visitorok, tehát egy ember egynek számít akkor is, hogyha többször belép egy nap azonos gépről.

R.: - Hamarosan megújul ez az oldal, miben jelent majd változást, mi fog megváltozni a korábbihoz képest?

Herner Dániel, a portál főszerkesztője: - Lesz először is egy adatbázis alatta, ami azt jelenti, hogy nemcsak azok a színházak lesznek jelen, akiknek van saját komolyan elkészített oldaluk, hanem minden színházról és minden színművészről is - mert igazából itt van nálunk nagy hiány most - készül egy adatlap, amiben szerepelnek az alapadatok, például a színészeknél az, hogy mikor született, mit végzett, mik voltak a fontosabb szerepei, milyen színházhoz tartozik. Lesz az új rendszerben egy ingyenes levelezőrendszer a színházi emberek számára, lesz benne egy komolyabb fórum, mert a jelenlegi nem mindenben felelt meg az elvárásoknak, bár hihetetlen mennyiségű üzenet érkezett rá, és nagyon komoly viták folytak, de néha eltűntek belőle üzenetek. Azonkívül több cikket fogunk közölni, fölépítünk egy Színészmúzeumot, egyrészt azoknak a nagyoknak, akik már eltávoztak közülünk, azoknak próbálunk emléket állítani, azonkívül pedig azt szeretnénk, hogy dokumentáljuk a jelenlegi eseményeket, és lehetővé tegyük a tíz év múlva a mostani színházi élet felé fordulók számára, hogy pontosan tudják, hogy melyik nap mit játszottak, találjanak azokból fotókat, gyakorlatilag bármire rá tudjanak nézni. Megpróbáljuk elérni azt is, hogy a színházak egy számítógépes rendszer segítségével állítsák össze a műsorrendjüket, első körben ez csak egy segítség a művészeti titkárok számára, akik jelenleg papíron állítják össze a műsort, ez egy papírt helyettesítő rendszer, de benne van az a lehetőség, hogy amikor minden színházban működik ez a kis egység, ami önállóan is képes létezni és segíteni a munkát, akkor ezt össze lehessen kapcsolni és a munka 70%-át megspórolni a titkároknak. Persze ez nélkülük nem lehetséges, hál' Istennek a szakma részéről nagyon nagy segítséget kapunk, és úgy gondolom, hogy ez a projekt is be fog fejeződni ebben az évben.

süti beállítások módosítása