Déli Krónika

2002-03-27 12:00 Kossuth

Déli Krónika

Riporter Balla Györgyi


Mv.: - A minap egy új műsor, színházi vetélkedő indult a Magyar Rádióban szombatonként 18 óra 20 perctől 18.30-ig. A nem kevés felkészültséget, színházi jártasságot igénylő vetélkedő kezdeti nehézségeiről is beszélt Balla Györgyi mikrofonja előtt Somonyi-Papp Zoltán felelős szerkesztő.

Somonyi-Papp Zoltán felelős szerkesztő: - Még nem olyan olajozottan megy, bár most már a harmadik adás egészen jól sikerült. Az első kettővel is csak az volt a baj, hogy a közönség nem tudta fölmérni igazából, hogy milyen nehézségű ez a játék, illetve a rendező azt gondolta, hogy ezt azért illik tudni mindenkinek.

R.: - Mit illik egyébként tudni, tehát mennyire kell járatosnak lenni a drámairodalomban, a színháztörténetben?

Somonyi-Papp Zoltán felelős szerkesztő: - Eléggé, én nem mondom, hogy ezek könnyű kérdések, noha egy picit már finomítottunk rajta a legelsőhöz képest, de azért illik tudni, hogy ki írta a Fösvény-t, vagy ki írta a Bánk bán-t, de hát ezt azért talán tudják is. Illik fölismerni színházszerető embernek a jelenkori vagy a közelmúlt klasszikus színészeit hangról, ehhez nekünk rengeteg anyagunk van, a Rádiószínháznak legalább ötven évre visszamenően van színházi felvétele.

R.: - Milyen korosztályt várnak, a huszon-harmincévesek nem biztos, hogy minden kérdésre tudnak válaszolni?

Somonyi-Papp Zoltán felelős szerkesztő: - Igaza van, az idősebb korosztály az, aki többet járt színházba és több mindenre emlékszik ennek következtében.

R.: - Gondolkodnak esetleg azon, hogy a kérdéseket hozzájuk igazítják, a fiatalabb korosztályhoz?

Somonyi-Papp Zoltán felelős szerkesztő: - Mindenképpen, egyre több lesz a jelenkori előadásra vonatkozó kérdés, annál is inkább, mert most egyelőre a Vígszínházban folytatjuk, majd nyáron következnek a szabadtéri előadások, föltehetően ősztől több budapesti, majd nem budapesti színházból is közvetítünk ilyen játékot, esetleg határon túlról is magyar nyelvű színházakból.

süti beállítások módosítása