Napközben

2002-03-27 09:15 Kossuth

Napközben



Mv.: - Az óra elején a Krétakör Színház lehetetlenségeiről hallhattunk, vagyis arról, hogy lassan nem lesz helyük, hiába tehetségesek. Nem volt túlságosan nehéz egy másik ilyen színházat is találnunk, ők a Térszínház. Másfél évtizede az óbudai Zichy-kastélyban működnek. A társulat vezetője mégis úgy érzi, hogy mint a paprika jancsi, olyanok ők, akinek nincs fedél a feje felett, illetve hamarosan nem lesz. Dezsényi Péter kérdezte őket.

Búcz Hunor: - Színháztermet alakítottunk ki és ugye nyolcvanhatban az Ady Művelődési Központ igazgatója megkért bennünket hogy renoválják az épületet és addig ideiglenesen jöjjünk Óbudára. Mi meg jámborul eljöttünk, közben eladták az épületet. Ez még nyolcvankilenc előtti pivatizáció volt. És hát tulajdonképpen így kerültünk mi Óbudára és kilencventl kezdve kialakítottunk egy kis kamaratermet és egyesületi formában tartjuk fönn, pályázati színházként a Térszínházat. Állami támogatás nélkül. Évi százötven-kétszáz előadást tartunk. Ebből százat ott Óbudán, csak éppen az a darab, ami ott nyolcvanhétben készült Weöress Sándor, a Holdbéli csónakos című darabja, az ugye úgy kezdődik hogy paprika jancsi jajgatva lezúg a földre, hogy micsoda vihar és nincs fedél a fejünk fölött. Hát ez majdnem még mindig így van, mert

Dezsényi Péter: - Merthogy innen is ki akarják már önöket.

Búcz Hunor: - Már bizony harmad éve.

(Ének)

Búcz Hunor: - A harmadik kerülti önkormányzaton azt mondták, hogy renoválni szeretnék a Zichy-kastélyt és ideiglenesen költözzünk ki onnan. Mire én mondtam, hogy egyszer már ez mintha előfordult volna. Azóta tart a húzd meg, ereszd meg játék. Hál Istennek jogállam lévén nem tehetnek ki az utcára bennünket, mert ugyebár a jogalapjuk az, hogy nincsen nekünk szerződésünk senkivel, hogy ott vagyunk.

Dezsényi Péter: - No de itt, egy múlt heti újságcikkben olvasom, hogy színház lesz a Flórián moziból. Itt talmálhat új otthont a Térszínház.

(Ének)

Búcz Hunor: - Most az elmúlt három évből a legkülönbözőbb újságcikkeket tudnám önnek mutatni, meg leveleket amiket kaptunk az önkormányzattól hogy megoldódott a helyzetünk, menjünk ide-oda stb., mikor költözzünk. Fel is szólítanak, hogy ekkor meg akkor költözzünk.

Dezsényi Péter: - A Zichy-kastélyra én, aki naponta a HÉV-vel eljövök mellette és úgy ránézek, azt mondom hogy ráéfér a felújítás. Ez az egyik dolog. A másik hogy a jog szerint önök most jóhiszemű jogcím nélküliek. Fizetnek valami bérleti díjat?

Búcz Hunor: - Hát kérem szépen semmit, mert nem kért senki.

Dezsényi Péter: - De az ingatlannak a tulajdonosa vagy vagyonkezelője végülis mondhatja azt, hogy erre és erre szeretnénk használni a kastélyt, úgyhogy az lenne a jó, hogyha innen ki tetszenének menni.

Búcz Hunor: - Magának tökéletesen igaza van, de a III. kerület nem a tulajdonosa és nem is a vagyonkezelője. Még a kezelőjog se az övé. Kizárólag a használati jog az övé. És ez nem jogosítja fel őt arra, hogy bárkit fölszólítson, hogy menjen onnan el. A tulajdonos, hogy el ne felejtsem, a magyar állam hál Istennek.

Dezsényi Péter: - Van itt egy olyan mondat a cikkben, hogy a Térszínház igazgatója Bucz Hunor nem ellenzi a költözést, de erre csak akkor kerülhet sor,

Búcz Hunor: - Ha az a bizonyos Flórián mozi valóban a III. kerület tulajdonában lesz. Egyelőre nincs. Épp ma érdeklődtem meg véletlenül. Nem igaz, a Flórián mozi már ott van a III.kerület tulajdonában. Kettő. Ahhoz hogy mi oda költözzünk, ahhoz ott nekünk meg kell maradni, tehát az ottani rezsit, annak az átalakítását és az üzemeltetését tudnunk kell. Ezt anélkül nem tudjuk, hogyha nem köt a III. kerület velünk egy szerződést. Ráadásul a Térszínház közhasznú civil szervezet. Hát nem tudom, hogy mi akadályozná őt meg ebben, hogy egy olyan közhasznú szerződést kössön velünk, hogy mi ott működünk a volt moziban, amit színházzá alakítunk és ennyivel meg ennyivel támogatja évente, mint a kerületében évek óta ott működő művészeti együttest. De még a szerződésre kilátás sincsen, mert még fogalmazvány sincs. A mozi átalakításához szükséges mintegy harminc-harmincöt millió forint. Szponzorokat csak akkor tudunk felkérni, szerezni ha valami papír a kezünkben van, hogy kérem szépen, itt színház lesz, így meg így, meg így, meg így. És ebbe a szponzornak ezért meg ezért éri meg. Míg nincs papír a kezünkben, szóba se áll velünk senki. Tehát míg csak porhintés van, addig lufi az egész és költözésről szó sem lehet. Mit mondjak? Ahhoz hogy egy színház valahol az új évadot, mondjuk augusztustól másutt kezdje, ahhoz nemcsak átköltözni kell, azt a helyet elő kell készíteni, hogy a bejáratás majdnem sikerüljön. Tehát arra nem elég, ahogy ők gondolják mostmár évek óta, hogy ripsz-ropsz két hónap alatt költözzünk oda, húzzunk el, mint a vadlibák. Se jogi, se anyagi feltétele jelen pillnatban a költözésnek nincsen. Ha ez meg van, akkor azonnal költözünk és hirdetjük, hogy a Térszínház ősztől itt meg itt. De hát kérem szépen, ez olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.

Dezsényi Péter: - Méri Csaba, Óbuda alpolgármestere.

Méri Csaba: - A mozi megszerzésére tárgyalásokat folytattunk a fővárossal. Ebbe a területcserébe mi felkínáltunk Aquincum mellett egy területet a Flórián moziért. Most úgy tudom, hogy ez megfeneklett, a Főváros Kultúrális Bizottsága nem akar ebbe a területcserébe, ingatlancserébe belemenni, hanem jelképes módon, azt hiszem egy forintért akarja bérbeadni. Valóban a bérbeadás az nem egy megnyugtató megoldás a színház szempontjából. Aztán abban is igaza van Dúcz Hunornak, hogy jelentős költségekkel járna itt a Flórián moziban egy színház kialakítása. De ha valamilyen formában megoldódna az ő elhelyezésük és úgy oldódna meg, ahogy mi szeretnénk, hogy itt a közelben, a Flórián moziban és ebben mi támogatjuk őket, akkor mi arra gondolunk, hogy közösen kéne működtetniük ezt a jövőbeni színházat. Legjobb tudomásom szerint egy bábszínház jelentkezett is már, hogy ők szívesen részt vennének ebben és így akkor a költségek megosztódnának.

Dezsényi Péter: - Ez a bizonyos közhasznú szerződés, amit emlegetett az igazgató úr, ez elképzelhető a színház és a kerület között?

Méri Csaba: - Tekintettel arra, hogy minden ilyen jelentős döntést Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete hoz meg, én most itt nem mondhatok ilyet, hogy elképzelhető. Elképzelhető lenne, ezt természetesen majd a testület meghozza bölcs döntését. Nagyon szeretnénk, ha Óbudának lenne színháza és egy nagyon jó szellemiségű társulatnak tartjuk Búcz Hunor társulatát. És ha sor kerül esetleg a Flórián moziba való költözésükhoz. Akkor Óbuda-Békásmegyer önkormányzata támogatja, segít a költözésben.

Dezsényi Péter: - Március vége van. A dolgok pillanatnyi állása szerint ahogy Búcz Hunor is elmondta, nem lehet két nap alatt lebonyolítani egy ilyen költözést. Tehát a jövő évadot a dolgok mostani állása szerint még nem ott fogják kezdeni.

Méri Csaba: - Úgy néz ki.

(Ének)

Mv.: - 328-71-11-es a telefonszámunk. Két perc múlva tíz óra lesz, akkor jön majd a Délelőtti Krónika.

süti beállítások módosítása