Reggeli Krónika

2002-03-27 07:22 Kossuth

Reggeli Krónika

Riporter Bánkúti Gábor


- Színházi Világnap a Kossuth Rádióban!

Mv.: - Negyvenedik alkalommal tartják ma a Színházak Világnapját. A Nemzetközi Színházi Intézet az 1957. március 27-én Párizsban megalakult Nemzetek Színházának évadnyitója emlékére határozott úgy, hogy a teátrum ünnepét tartja ezen a napon világszerte. A cél, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, és hogy kérje a közönség szeretetét, támogatását. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkárával, Kőrösi Orsolyával beszélget Bánkúti Gábor.

R.: - Kőrösi Orsolya helyettes államtitkár, hajdanában ugye, egy helyettes államtitkár vagy államtitkár esztétikai kérdéstől kezdve gazdasági kérdésekig véleményeket osztogatott.

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Hála az égnek, hogy manapság egy minisztériumnak nincs ilyen szerepe. Ugyanakkor azonban az élet egyik legfontosabb területének, a kultúrának a finanszírozásába beleszólhat és bele is szól.

R.: - Elvesz vagy ad?

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Én szerintem ad egyértelműen. A színház olyan terület, ahol a rendszerváltozást követően történt a leginkább előrelépés, talán az egyik legmegnyugtatóbb a finanszírozás. Ami természetesen, nem azt jelenti, hogy elég az a pénz, ami van, mert az soha nem elég, de maga a finanszírozási rendszer kialakult.

R.: - Ebben az államnak most azt hiszem, valamivel kevesebb a szerepe. A minisztériumhoz most talán négy vagy öt színház tartozik: a nemzeti, a Pesti Magyarnak nevezett nemzeti, a Magyar Állami Operaház...

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Nemzeti Dalszínház.

R.: - Egy-két intézmény...

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Budapesti Kamara Színház és a Játékszín.

R.: - Tegye a kezét a szívére, hol jobb az anyagi helyzet?

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Ennek a színházi intézményrendszernek, kivéve belőle a nemzeti intézményeket, zömét az önkormányzati színházak teszik ki. Az önkormányzati színházak finanszírozásának három szereplője van: a központi költségvetés, a fenntartó önkormányzat, és harmadrészt saját bevételeivel maga a színház. A kulturális tárcának a feladata, hogy a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében megjelenő összeget gondozza.

R.: - Mert hogy az önkormányzatok a Belügyminisztériumhoz tartoznak.

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Az a lényeg, hogy a kőszínházi infrastruktúra működtetésének a költségeit a központi költségvetés fedezi, a művészi programok finanszírozását vállalja az önkormányzat, és ez utóbbit a kulturális tárca az önkormányzati támogatás arányában kiegészíti. Ez azt jelentette, hogy tavaly az önkormányzati kőszínházak támogatását ötvenhét százalékban finanszírozta a központi költségvetés, illetve negyvenhárom százalékban a fenntartó önkormányzat hozzájárulása. Minden egyes önkormányzati forintra jutó művészeti támogatás 44 fillér. Ez a művészeti programnak a támogatása, és hát, ezen kívül működési költségek, az infrastruktúra fenntartása.

R.: - Tehát a színházépület, a fűtés, a személyzet.

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Felújítás, karbantartás, tízmilliárd forint fölött van egy évben.

R.: - Némelyik színházépület - már bocsánat - nem túl jó.

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Ami tendenciát mi észreveszünk, az önkormányzatok a saját színházaikat nagyobb mértékben támogatják. Az elmúlt évinél 13,6 százalékkal több támogatáshoz tudtak jutni a színházak, ez inflációt meghaladó mértékű támogatás. Nemzeti intézménynek lenni ugyanakkor valóban előny, magyarázni sem nagyon kell, egy nemzet önbecsülése miatt, a kultúra szeretete miatt.

R.: - Mi van akkor, ha én látok egy elhanyagolt színházat valahol, akkor az azt jelenti, hogy az önkormányzat nem veszi komolyan, vagy arra már nem jutott?

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Nagyon sok színház felújításának voltunk tanúi. Ez nagyon nagy költség, adott esetben több milliárd forint. Ezekre természetesen, nem minden évben tud minden színház pályázni, hanem pályázatok vannak, és évente egy-két színházat a költségvetés fel tud újítani, rendbe tud hozni, például a köozelmúltban az egri színház felújítása.

R.: - Mi a cél? Legyenek állandó társulatok?

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Ez egy pontosan olyan kérdés, amit igazából nem nekem tehet föl, tehát nem egy köztisztviselőnek. Mindenféle működésnek vannak előnyei is, hátrányai is. Nyugat-Európában az állandó társulatokhoz szegődött színészek száma az összlétszám körülbelül húsz százaléka. Távolról ugyan, de ide tartozik, az alternatív színházak finanszírozása pályázat útján történik, a mi tárcánk költségvetéséből, mintegy százhatvan millió forintnyi összeg. A szerkezet oldódásában van nagyon nagy szerepük, utánpótlást jelentenek, szellemi, szakmai kihívást. Szerintem Magyarországon a színházi élet nagyszerű. Mióta rendszerváltozás van, nem kellett bezárni színházat. Magyarországon évente ötmillió színházjegyet adnak el, nagyszerű produkciók születnek minden évben. Megmérettetése az úgynevezett Országos Színház Találkozó, amelyik legutóbb Pécsett volt, idén is Pécsett lesz, melyet a tárca nagyon komoly összeggel, 40 millió forinttal finanszíroz, a Pécsi Önkormányzat szintén 40 millió forintot ad hozzá. Kiemelném a Kortárs Magyar Drámafesztivált is, ez egy kétévente megrendezett, egy nemzetközi drámabörze, amelyen a kortárs magyar drámairodalmat népszerűsítik dramaturgok, rendezők, színészek, és nagyon sok külföldi vendég, az otthoni szakmai folyóirataikban rendre népszerűsítették a kortárs magyar drámairodalmat.

R.: - Sok a határon túli magyar színház.

Kőrösi Orsolya, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára: - Az induló 70 millió, tavaly már 80 millió forintra nőtt, amelyet a határon túli magyar színházak színháztámogatásként megkapnak, és ezen kívül a határon túli magyar színházaknak fesztiválja is van, Kisvárda. Ezeket a színházi bemutatókat nagyon komoly szakmai beszélgetések követik. És nagy örömmel tapasztalom filmesek között járva, hogy leendő filmjeikhez szereplőket keresnek a határon túli színházakból.

Mv.: - A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkárával, Kőrösi Orsolyával beszélgetett a Színházi Világnapon Bánkúti Gábor.

süti beállítások módosítása