Reggeli Krónika

2002-03-27 08:30 Kossuth

Reggeli Krónika



B.:- Pirandello darabbal ünnepel a budapesti Bárka Színház. A hat szereplő szerzőt keres című színművet román vendégrendező Catarina Buzoláno állította színpadra. A főszereplő szintén vendégként a Bárkában Garas Dezső. De játszik benne Lázár Kati, Gazsó György, Kakucs Ágnes, Csuja Imre, Serer Péter,Szilágyi Enikő is. A világnapon nemcsak a színházba várja nézőket a Bárka, már délután 3-tól lesznek programok, még focimeccs is. Először a rendezővel beszélget Király István Dániel.

R.: - A három hét alatt készült darab 1921-es bemutatója után Pirandellonak szinte menekülnie kellett a színházból, az autóját még így is megdobálták a nézők, még a Nobel-díj 1934-es átvétele után sem volt túl sok ember aki megértette volna fanyar logikai játékát.

Catarina Buzoláno: - Ez az ötödik Pirandello előadás amelyet megrendezek és Olaszországban kaptam is életmű díjat a Pirandello rendezései miatt,és nemcsak a rendezéseim hanem a róla írt esszéim miatt is. Ő az egyik kedvenc szerzőm. Nagyon komolyan vettem azt az állítását,hogy az élet erősebb mint a fikció. A színház valósága az nem egy 1921-es társulat, amikor Pirandello ezt a darabot megírta, hanem egy 2002-es budapesti magyar társulat, és Bárka Színház problémáit azokat egyrészt színpadra vittem, és nemcsak színpadra vittem, hanem a prológusban, illetve a szünetben játszódó jelenetekben komponáltam bele.

R.:-Az előbb említette a felvonásokat, ennek a darabnak is az a egyik érdekessége, hogy nincsenek felvonások, hanem amikor az igazgató és a szereplők félre vonulnak akkor van valamilyen szünetszerűség, de ugyanúgy mint Pirandello más műveiben is, nem tagolódik a darab igazi felvonásokra.

Caterina Buzoláno:- Ez egy olyan színdarab ami az előadás idejében írnak. Ez a darab mindig azért nyűgöz le engem, mert egyrészt nagyon szigorúan van megírva, és másrészt szabadon hagy nagyon sok mindent. Valójában a szerző pszichoanalizisének az esete érdekel ebben a darabban.

R.:- A darag úgy kezdődik, idézem - "MI az ördögöt csináljak ha Franciaországból nem küldenek valami rendes vígjátékot, és kénytelen vagyunk folyton ezt a Pirandellot nyaggatni,akit ha valaki megért csak gratulálhatok neki."

- Nem először teszi ezt Pirandello, például az Öltöztessük fel a mezítelenek című színdarabban, a Kirekesztett című regényét parodizálja, ironizálja, ez Pirandello eljárása, mindig önmagát egy korábbi művét ironizálja, mert meg akarja haladni önmagát. Azt mondja,hogy az élet egy nagyon szomorú bohockodás. Ez egy terápia, egy gyógymód abból a traumából való öngyógyítás,amelyet Pirandello maga élt át. Az egyik fiának írt levelében aki akkoriban hadifogoly volt Ausztriában, azt vallja, hogy a feleségét kénytelen volt intézetbe záratni, mert egy elborult pillanatában a felesége azzal vádolta őt, hogy vérfertőző kapcsolatra lépett a saját lányával. A lánynak vagy elektrikája a színdarabban, amikor azt mondja,hogy ezt a darabot Pirandello a színház iránti megvetése miatt írta. EZ a konvencionális színház megvetése, és íly módon a lány az igazság mellett száll síkra.

R.:- A hat szereplő szerzőt keres című Pirandello darabot mutatják be este a Bárka Színházban, azonban nemcsak ez, hanem az előtte lévő programok is elég különlegesek lesznek. Bökin Gerda a közönségszervezés vezetője.

Bökin Gerda:-Mi a legfontosabbnak az emberekkel való személyes kapcsolatot,az emberközeli színházat találjuk. Így hát a mai napon mi háromkor kezdünk, még pedig a Díszelőadás című darabunk vetítésével. Ez volt a születő Bárka Színház legelső bemutatója. Többet már nem fogjuk játszani, ez egyi ilyen különleges. És ugyanebben az időben tehát 3-kor kint a kertben az Orczi-kertben egy rendhagyó focimeccs lesz mérkőzés, ahol KOltai Róbert lesz a játékvezető, és a törzsközönség csapata a Bárkások csapataival mérkőzik, színészek, segéd színészek,díszítők.Sőt az igazgató úr is beszáll ebbe a meccsbe. És ezután fél hat körül bent a házban a legújbb bemutatónkról lesz szó, ez lesz az évad utolsó bemutatója, a Liliomfi című darab még pedig a Spiro féle átirat, ez lesz május 17-i bemutatónk. Ennek az előkészületeiről fog beszálmolni a rendező, és a munkatársai valószínűleg a zeneszerző is, egy ilyen vicces, zenés beszámoló lesz. Ezután az est fénypontja természetesen az előadás, ami előtt mint minden más színházban a társulat egyik tagja felolvassa a színházi világnapi üzenetet, ez nálunk Cintos József lesz, és az előadás után közönségtalálkozó lesz, az alkotókkal és hát Catalina Buzuláno, a rendező itt tud még maradni ma este, éppen emiatt a közönségtalálkozó miatt.

süti beállítások módosítása