Reggeli Krónika

2002-03-27 06:42 Kossuth

Reggeli Krónika



- Színházi Világnap a Kossuth Rádióban!

Mv.: - A Reggeli Krónika stúdiójának vendége: Jordán Tamás Kossuth-díjas, Jászai-díjas színész, Érdemes Művész, a Merlin igazgatója, és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője. Ez így korrekt, azt hiszem.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Igen, jó reggelt kívánok mindenkinek!

Mv.: - Kedves Tamás! Színházi Világnap van, és Magyarországon az ember a vidéki színházakat is beleértve, ha körülnéz a színházakban, akkor azt látja, hogy majdnem telt házak, tehát jó házak előtt játszanak általában a színházak, hogy ötmillió jegyet adnak el - színházjegyet - évente Magyarországon. Tehát tulajdonképpen a színházi szakma köszöni szépen, jól érzi magát. Így látszik kívülről.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - A színházi szakma köszöni szépen a közönségnek, hogy így kitart a színház mellett. Én magam is elcsodálkozom ezen a tényen, mert ez tény, hogy majdnem mindenhol telt házak vannak, és ez nagyon nagy szó manapság.

Mv.: - A vidéki színházaknál talán különbözik a helyzet a fővárosiakétól, mert hát, amerre én jártam, ott azt lehetett tapasztalni, hogy a direktorok nem olyan nagyon sírnak. Szóval lehetne sokkal jobban sírni, meg is szokja az ember azt, hogy időnként hallani olyan hangokat, amelyek a pénzt keveslik. A fővárosi színházaknál talán hasonló a helyzet, de hát azért ezt - hogy mondjam - úgy angeneral mégse lehet kijelenteni. Feltétlenül szükséges kérdés az még egy ünnepen is - színházi ünnepen -, hogy miből élnek a színházak? Hogy hogyan kapják a pénzt? Én most nem a szisztémára gondolok, hiszen három forrás van, de hogy elég-e, megvalósíthatók-e azok a célok, amelyeket a színházi vezetés kitűz, egy-egy színház vezetése kitűz azokból a pénzekből, amelyekhez hozzájut a színház?

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Hát, ki-ki megpróbál akkorát nyújtózkodni, amekkora a takarója. Hát, sosem elég a pénz. Ezt most a fesztiválra is értem, bár bőven van pénzünk, de sosem elég. És a színházban is az a helyzet, hogy hát, számításba kell venni, hogy mekkora a buksza, és egyre több azért az olyan darab, ahol kevés szereplő van, a díszlet csökkentve, ki kell gazdálkodni a színházaknak is. És azért a színészek döntő része az nem keres jól.

Mv.: - A klasszikus értelemben vett társulatok megszűnőben vannak, tehát nem is tudom, hogy van-e az országban olyan színház, ahol olyan igazi régimódi szerződtetett színészek vannak, számlás mindenki.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Hát igen, mindenki vállalkozó vagy bt-s vagy egyéni vállalkozó. És egészen furcsa helyzet, hogy egy színházigazgató szerződést köt az én bt-mel, és az én bt-m megbíz engem, hogy játsszam el XY szerepet, szóval ez egy mulatságos dolog. De hát, rákényszeríti az élet a színházakat is, hogy ne társulatokban gondolkodjon, hanem vállalkozó kedvű színészekben.

Mv.: - Mi határozza meg egy színház műsorpolitikáját? Arra gondolok, hogy a politika, akár a kultúrpolitika beleszól-e, és milyen mértékig, illetve a gazdasági lehetőségek és tényezők befolyásolják-e azt, hogy mit tűztök színpadra, ti, direktorok?

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Hát, a kultúrpolitika az nemigen tud beleszólni hála Istennek, azért a demokrácia még hogyha nem is nőtt föl, de már járóképes, tehát ily módon direkt politikai presszió az nincsen. Bár hát, a politika mindent áthat, tehát közvetett hatások bizonyára vannak, de ez mindig is volt, és feltehetően még egy darabig lesz is. A műsorpolitikát pedig a színházi igazgatók személyisége és az ambíciói döntik el. Van, aki társulatban gondolkodik, színészekben, és úgy hoz ki szerepet, van, aki nagyobb egységekben gondolkodik, jövőt épít. Van, aki a napnak él, és akkor látványos darabokat hoz ki.

Mv.: - Pályád során te végigcsináltál tulajdonképpen mindent, tehát az amatőr színészettől a direktori székig ismered az egész szakmát, él hát ismered az országot is. Éppen azért, mert Pécsett az Országos Színházi Találkozót most már második alkalommal az idén hát tulajdonképpen az egyik lelke-motorja vagy ennek a találkozónak. Minden színházra, hogy tapasztalod, minden színházra egyforma feltételek érvényesek? Én most a létet gondolom ezen, a színházi létet.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Megkövesedett az egésznek a finanszírozása, maradtak azok, amik voltak. Itt gyökeres változás nem történt, és minthogy én nem kotorászom a ...... pénztárcákban, ilyen intézményeknek a pénztárcájában sem. Bizonyára, szükséges lenne egyszer áttekinteni az egészet, és egy újraelosztást elrendelni, mert nem igazságosak most. De hát, én nem vagyok eléggé képben, nem tudok pontos adaatokat, de azt tudom, hogy minden szakaszban, minden ciklusban nekidurálják magukat a szakemberek, a vezetés és a minisztérium is meg az önkormányzat is meg a színházak is, hogy megreformálják. Úgy tűnik, hogy ez nagyon nehezen megy, olyan érdekszférák vannak, olyan érdekszövetségek, és a probléma személyekre lebontva, persze, ...... üggyé válik, hogy nagyon nehéz vele bármit kezdeni.

Mv.: - Létezik protekcionizmus a színházirányításban?

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Biztos.

Mv.: - Egy ...... válasz volt. Amikor összejönnek a színházigazgatók, akkor mennyire tudtok módszereket cserélni? Arra gondolok, hogyp például konkrétan a Merlin Színház bizonyos forrásokból kapja a standardpénzt, bizonyos forrásokat jelent természetesen, a jegyeladás, de léteznek pályázatok, amelyeken érdemes vagy nem érdemes részt venni. Megbeszélik a direktorok ezt? És mit csinálsz te, a Merlinnel?

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Nekünk csak ez van, mi nem intézmény vagyunk, tehát nekünk nincs költségvetési pénzünk. Nagyon nagy segítség az, hogy a főváros képletes bérért adja oda az épületet és az energiát állja egy bizonyos összegig, de a fenntartásunk, a produkciók kiállítása az mind pályázati pénz, és ebbe bele lehet őszülni, mert minden évben neki kell durálni magunkat, megírni a pályázatot, és ott szorongatni a döntésig, hogy vajon meglesz-e az a pénz, ami az előző évben volt. Sajnálattal mondom, hogy most a nagy fejőstehén az kevesebbet adott a minisztérium. ....... színházi alap, ami szakemberkuratórium döntése alapján osztja szét a pénzt, abból sokkal több volt a jelentkező, kevesebb volt, vagy nem emelkedett annyit az összeg. Mi kevesebbet kaptunk, mint tavaly, fájdalmas dolog.

Mv.: - És ilyenkor széttárt kezek fogadnak, amikor kérdezősködsz, vagy lehet ezt valahonnan pótolni? Vannak-e szponzoraitok?

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Nem nagyon. De én most nem szeretnék panaszkodni. Nem állunk túl jól, de én most talán nem a...

Mv.: - Én nem is gondoltam egészen konkrét panaszra, én csak arra gondolok, hogy az embert nézőként is, tehát olyan felöltözős, zuhanyozós, borotválkozós, felöltözős nézőként is mindig érdekli az, hogy az a színház vagy azok a színházak, ahova szívesen megy, meg hát a többi is, hogyan él meg és fog-e tudni élni azon a szinten, amit megszokott a néző mondjuk ebben a következő évadban is, jövőre is, utána is. Tehát a sors, a színházak sorsa érdekel bennünket. Nem fillérről beszélek, forintról, fillérről beszélek. POSZT - ez egy rövidítés, ez a Pécsi Országos Színházi Találkozó rövidítése, amelyet tavaly hát, én ott voltam és mondhatom, tényleg laikusként, kívülállóként, hogy nagyon nagy sikerrel sikerült megrendezni. Pécs város hozzájárult a felével, a kultusztárca hozzájárult a másik felével, és az idén többet kaptok.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Ez nemcsak két félből állt ez az egész, hanem még a Nemzeti Kulturális Alap is támogatott minket, és az Ifjúsági és Sportminisztériumtól is kaptunk támogatást. Tehát sokkal jobban álltunk, mint ahogy azt mi a szervezés közepén reméltük volna, és ez egy nagyon nagy pozitívum. Nagyon nagy dolognak tartom azt, különösen ezekben a napokban beszélve róla, hogy a minisztérium is, ami más világnézeti vezetésű, mint a város, ahol ugye a szocialista Toller László polgármester, egyformán támogatták, és az, hogy manapság, bár ez egy évvel ezelőtt történt, hogy manapság ilyen létezik, az szinte precedens nélküli. És ez kihatott az egész fesztiválra is, mert hát ott voltál magad és tapasztaltad, hogy egyetlenegy szó politika ott el nem hangzott.

Mv.: - Annál több szakma.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Viszont szakma igen, és nagyon nagy jókedv volt, és ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, akkor az volt benne a meglepő, kicsit hülyén is hangzik, amit mondok, hogy a színészek rájöttek arra, hogy ők mennyire kedvelik egymást, nem tudták, hogy ilyen jóban vannak. Évek óta nem találkoztak...

Mv.: - És ott ott lehetett maradni.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Hát, mámoros boldogsággal nézték egymást, találkoztak, te is itt vagy, Jézus Mária! Hát, öt vagy hat éve, vagy mikor találkoztunk utoljára, és fecsegtek és beszéltek és nézték az előadást, és mámorító volt számukra az, hogy nagyon jó színésznek lenni, amikor már azt kezdték gondolni, hogy már nem is olyan jó.

Mv.: - Az idén ugyanezekkel a tervekkel indul a POSZT, ugyanígy ugye, tehát ott maradhatnak a színészek Pécsett, megnézhetik egymást, nagy dumapartik lesznek?

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Hát, kétszázötven szobánk van minden éjszakára, ez biztosítja azt, hogy a fellépő művészek nemcsak a versenyprogramban, hanem mellette rengeteg más, tehát az nagyon sok szobát jelent. Tehát az aznap meg másnap dolgozók, de már előtte eljöhetnek egy nappal, azok ott lehessenek, és biztosítja a szakma jó részének is a szakmaközeli emberek jó részének, most újságírókra is gondolok, kritikusokra gondolok, meg olyan közéleti emberekre, akik szívesen töltenek el egy-két napot ebben a légkörben, azokat mi ott vendégül tudjuk látni.

Mv.: - Tavaly nagy siránkozás volt a Pécs városiak, az ottani pécsiek, a lakosok részéről. Azt mondták, hogy ők is nagyon szeretnének bemenni az előadásokra, és ehhez képest kevésszer játsszák a társulatok az előadásokat, és nem nagyon lehet bejutni. És akkor te azt mondtad, hogy ez szakmai rendezvény.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Hát hogy elsősorban szakmai rendezvény, ezt így nem mondanám. Elsősorban a szakma felmérése a szezon eredményeiről, hogy hol tart a színház, ez a funkciója, az első számú funkciója. De a közönségre hát, nagyon nagy szükségünk van, és hogy ezt orvosoljuk ezt a dolgot, ami tavaly egyik szemünk sírt, a másik meg nevetett, mert egy ilyen fesztiválhoz hozzátartozik az, hogy szinte tömegverekedés legyen a bejárat előtt, de hát azért sok a jóból. Tehát ezt mindenképpen, ezen változtattunk, most hosszabb egy kicsit a fesztivál ideje, tíz napig tart, és kevesebb előadást hívunk meg a versenyprogramba, így bizonyos előadásokat meg lehet majd ismételni.

Mv.: - Ma délután - ez már "csak" programajánlat -, ma délután 3 órakor a Jókai téren a Kolibri Színház előtt lesz egy figyelemfelhívó performance a Pécsi Országos Színházi Találkozóra.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Nagyon örülök, hogy erről szót ejthetek, és azt remélem, hogy ilyenkor sokan hallgatják a rádiót, mert szeretnék invitálni mindenkit, aki szereti a színházat, a színészeket, hogy a Jókai térre ma 3 órakor jöjjön ki, talán jó idő lesz. Egy órán keresztül játszik a Könnyű esti sértés színészzenekar, és az érdeklődők között kiosztunk kérdőívet, amit ha kitöltenek, akkor ezzel lehet nyerni pécsi elhelyezést, kétnapos szállodai, nagyon jó minőségű szállodasi szobát, és hozzá tartozó jegyeket, ezt lehet ma nyerni. És hát, lehet látni talán nagyon sok magát ünneplő színészt, színházi embert. Tehát szeretném invitálni a közönséget egy óra időtartamban, 3-tól 4-ig a Jókai térre.

Mv.: - Jordán Tamás, csak annyit mondok, hogy Jordán Tamás színművész volt a Reggeli Krónika vendége. Tamás! Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a meghívást.

Jordán Tamás színművész, a Merlin Színház igazgatója és a Pécsi Országos Színházi Fesztivált szervező OSZF Kht. ügyvezetője: - Én is köszönöm a lehetőséget.

süti beállítások módosítása