Ernst és a primadonnák

2002-04-03 11:56 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Sárközi Lóránt


Mv.: - Ernst és a primadonnák címmel rendeznek színházi és irodalmi estet az Ernst múzeumban ma tizennyolc órakor. A műsorról amely az egy gyűjtő és gyűjteménye kiállításhoz kapcsolódik az est rendezőjét Sági Ildikót kérdezte Sárközi Lóránt.

Sági Ildikó: - ... gyűjtötte a színházzal kapcsolatos és színészekkel kapcsolatos dokumentumanyagokat is és múzeumában ugyanúgy helyt adott különböző rendezvényeknek. Például mondhatnánk a nyugatosokat is, de színészek rendezvényeinek is helyt adott az Ernst múzeumban. Ezért is viseli ezt a címet ez a mai esti program, hogy Ernst és a primadonnák, és végülis hát ugye ennek a korszaknak három igen nagy egyénisége, alakja kerül egy kicsit bemutatásra tulajdonképpen a saját önvallomásaikon keresztül, mert mind a hárommal túlsúlyban van a naplóikból, a saját naplóikból vett részletek. Fedáknál ugye nem naplónak nevezi, hanem Útközben címmel írta meg a saját önvallomásait. Tehát Jászai Mari, Blaha Lujza és Fedák Sári, ugye ez a három egyéniség.

R.: - Kik elevenítik meg őket ma este?

Sági Ildikó: - Császár Angéla, Götz Anna és Kubik Anna lesznek. De nem olyan formában csináljuk, hogy elválasztanánk egymástól a művészeket, tehát az egyik ezt, a másik azt, hanem mindegyik mindegyikből fog majd előadni. Tehát részletek fognak elhangzani, az életükből vett érdekes részletek, önvallomások. A szerepeikkel kapcsolatos, a szerelmeikkel kapcsolatos és az érdekes eseményekkel kapcsolatos részletek, amelyeket felvátva fog ez a három színésznő előadni az Ernst múzeumban. Jászai az önmaga is kiválóan írt például. Azt elég kevesen tudják, hogy azontúl, hogy megírta a naplóját ő is, fantasztikus elementáris erővel és nagy írói képességekkel is rendelkezett, az írás területén is nagyon jó volt. HÁt itt a szövege elsősorban, de nagyon érdekesnek ígérkezik az anyaga alapján is ez és nagyon remélem, hogy tetszeni fog a közönségnek.

süti beállítások módosítása