Mednyánszky Ági 69 éve

2002-03-29 10:55 Info rádió

Reggeli Híradó

Riporter Borkesz Andrea


Mv.: - Mednyánszky Ági 69 éve van a színpadon. Balettnövendékként 6 éves korában lépett először a világot jelentő deszkákra az Operában. Ő Szabó Ica doktornő a Szabó Család című rádiós sorozatban, de játszik az Operettszínházban a Muzsika Hangjában, a Funny Girl-ben, a Cirkuszhercegnőben és a Kálmán Imre gálaműsorban is. Tegnap este Mednyánszky Ági vehette át a MASZK által alapított és odaítélt Gobbi Hilda - díjat. Borkesz Andrea őt kérdezte.

R.: - Hogyan került egyáltalán az Operába és hogyan szerelmesedett bele magába a táncba, a mozdulatokba?

Mednyánszky Ági: - Hát ahogy én a szüleim elbeszéléséből tudom az édesapám elvitt az Operába balettfelvételire és így kerültem én legalábbis az Operában balettnövendéknek.

R.: - Az alatt a 69 év alatt rengeteg szerep fűződik a nevéhez, de mégis önnek melyik az, vagy melyek azok amelyek a legkedvesebbek?

Mednyánszky Ági: - Nagyon nehéz ilyesmire válaszolni. Előszöris mert nagyon szerencsés természetem van és mindig szerettem azt, amit játszom és az ember nem mindig jó szerepeket játszik. Ha rossz a szerep, ha kicsi a szerep, akkor izgat az, hogy abból valamit csinálni, hogy amikor a közönség elmegy az előadás után, akkor abból a kicsi vagy rossz szerepből is valami emléke maradjon. Csodálatos szerepeket játszottam Művész Színházban, ami hát ugye a Várkonyi-féle Művész Színház, annak tagja voltam. Moliere-t játszott, Shakespeare-t játszottam, Bűn és bűnhődésben Dunyecskát játszottam, szóval azok is csodálatosak voltak. Az operettirodalom legnagyszerűbb szubrett szerepeit eljátszottam az Operettszínházban. Ami létezik és gyönyörűség. Hát hogy válasszam én ki ezek közül, nem tudok választani.

R.: - A Gobbi Hilda - díj ugye egy szakmai elismerés és csak olyan művész kaphatja, aki állami kitüntetést nem kapott. Ön ez alatt a 69 év alatt egyetlen egy ilyen állami kitüntetést sem kapott. Most hogyan, milyen szívvel fogadja a Gobbi Hilda díjat?

Mednyánszky Ági: - Hát ez több rendbelileg nagyon mélyen érint. Először is mert egy díj, amit az ember a kollégáitól kap, a szakmájától kap, az hallatlanul és rendkívüli értékes, mert hiszen azok az emberek méltatnak engem, azok a kollégák méltatnak engem erre, akik önmaguk is színészek és ezt nagyon értékesnek tartom. Nagyon fontos nekem és nagyon mélyen érint, hogy a Gobbi Hilda nekem 30 éven keresztül a Szabó családban a mamámat játszotta és nagyon szerettem a Hildát és ő is nagyon szeretett és ő is egy csodálatos dolog, hogy elment egy pár éve és akkor én meg kapok egy Gobbi díjat. Szóval nagyon - nagyon - nagyon szép és nagyon jó dolog.

süti beállítások módosítása