Maladype Találkozások Színháza

Jacques vagy a behódolás

Április 9-én a Maladype – Találkozások Színháza bemutatta Ionesco: Jacques vagy a behódolás című darabját a Magyarországi Roma Parlament épületében (VIII. Tavaszmező utca 6.). A 2000-ben, roma és nem roma színészekből alakult társulat annak idején Lorca Vérnászával mutatkozott be, mely a belgrádi BITEF-en és a Pécsi Országos Színházi Találkozón is szerepelt. A mostani bemutató rendezője Balázs Zoltán, aki a következő szavakkal jellemezte a darabot: „ A képlet nagyon egyszerű: az ősök paprikáskrumpli-zabáló dogmáival szembeszegülő fiút előbb az anyai féltés terrorja, majd az apai féltés perverziója kényszeríti megalkuvásra. Jacques figuráján keresztül maga a cigányság szólal meg: sajátos gesztusaival, saját nyelvén, saját zenéjén keresztül.”

Ionesco e drámája eddig szinte mindenütt megbukott, ahol bemutatták. Ezúttal romák és magyarok, idősebbek és fiatalok tesznek kísérletet arra, hogy közös kifejezésmódot találjanak Ionesco abszurd világának bemutatására.
Balázs szándéka szerint „az előadás célja, hogy bemutassa a roma emberek hagyománytiszteletét. Hiszem, hogy a különböző kultúrkörből származó és eltérő temperamentumú művészek találkozása áttöri a dráma ötvenéves burkát. Az európai gondolkodás nélkülözhetetlen eleme a kisebbségek kultúrájának megértése és ápolása. Enélkül nem lehet egységes Európáról beszélni.”

A Gerlóczy utcában új befogadószínház készül, a modern darabok bemutatására vállalkozó EuroSzínház, mely várhatóan repertoárjára veszi ezt az előadást is.

További előadások a Tavaszmező utcában: április 22-én 21.00, április 29-én 21.30

süti beállítások módosítása