A Maszk, a Merlin Színház és a Parnasszus Kiadó az idén is megrendezi szépirodalmi piknikét, a költészet napi versfesztivált.

2002-04-11 11:55 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Borkesz Andrea


Műsorvezető: Szűcs Péter

Mv.: - A Maszk, a Merlin Színház és a Parnasszus Kiadó az idén is megrendezi szépirodalmi piknikét, a költészet napi versfesztivált. A helyszín a Tabán, az időpont pedig vasárnap, azaz április 14-e. Jordán Tamást Borkesz Andrea kérdezte.

R.: - Költészet napja lesz a Tabánban ismételten, most már sokadszorra, immár negyedik alkalommal. Az idén milyen programmal várják az érdeklődőket?

Jordán Tamás: - Ezek visszatérő és majdnem azonos programok. Ugye a lényege az az, hogy a költészet napját megünnepeljük, a költészet napjához legközelebb eső vasárnap. Most ugye pikánsabb a helyzet, mert két forduló közötti vasárnap mi ígérünk egy politikamentes, önfeledt ünneplését a költészetnek, a verseknek és a program az az, hogy sorba jönnek színész kollégák, jönnek írók, jönnek zenészek és hát mindenki előadja azt, amit tud. Itt nincsen semmiféle előzetes szerkesztés. A lényeg az, hogy egymást váltják a legkülönbözőbb művészek a tabáni szabadtéri színpadon.

R.: - A teljesség igénye nélkül tudunk említeni néhány nevet a színészek és a zenészek közül?

Jordán Tamás: - Tényleg szigorúan a teljesség igénye nélkül, mert több mint száz művészről van szó. De olyan kiváló kollégák eljönnek, mint például Haumann Péter, Béres Ilona, Bálint András, Csankó Zoltán, a Kaláka, a Sebők Feri. Szóval sokan, sokan vannak.

R.: - Ez egy költészet napi versfesztivál valójában. Azt lehet-e már tudni, hogy a színészek milyen versekkel készülnek?

Jordán Tamás: - Fogalmunk sincs, nem is kérjük, hogy előre mondják meg. Mondom, nincsenek szerkesztési elvek. A jelenlét és a részvétel fontos, akárcsak az olimpián. És hát gondolom mindenki elhozza a kedvenc versét. De olyan is van, hogy jelenlévő szerzők megkérnek színészeket, hogy olvassák fel. Azok gyakorlatilag ott találkoznak a szöveggel, úgyhogy előzetesen nem is akarunk erre készülni, mert éppen ez a fésületlenség adja az egyik érdekességét és az ízét ennek a programnak.

R.: - Ki az, aki összeköti akkor ezeket az egyes produkciókat?

Jordán Tamás: - Turczi István, kiváló költő barátunk, a Parnasszusnak a főszerkesztője, ő az egyik moderátor. Ő mozgatja tulajdonképpen az írótársadalmat, a költőket és ő az, aki ott a legnagyobb motorja ennek az eseménynek.

süti beállítások módosítása