Jelenetek egy kivégzésbõl

2002-04-12 11:52 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Sulyok Máté


Műsorvezető: Szűcs Péter

Mv.: - Howard Barker Jelenetek egy kivégzésből című darabját állítja színpadra Mácsai Pál olyan színészekkel, mint a többek között Udvaros Dorottya, Rátóti Zoltán, Gálfi László, Dunai Tamás, Végvári Tamás. A holnap este hét órakor a Madách Kamarában először látható műről Sulyok Máté kérdezte a rendezőt, Mácsai Pált.

Mácsai Pál rendező: - Ez egy kortárs angol darab. Barker egy, a hazájában és egész Európában ismert szerző. Olyannyira, hogy hát nagyon kevés szerzőnek adatik az meg, hogy egy színház alakul kizárólag az ő műveinek az előadására. És Angliában van egy ilyen színház, Wrestling Schoolnak, tehát birkózó iskolának hívják ezt a társulatot. Csak Barker darabjait játszák. Ez azért ritkaság. Egy nagyon finom és érzékeny színdarab. A műfajt úgy hívják, hogy parabola. Egy teljesen mai történet, mai nyelven a kora barokk-kori Velencébe helyezve. Tehát egy nagyon festői korba és épp egy festőnőről is szól a történet, aki kap egy megrendelést, hogy valamit fessen meg. Egy állami megrendelést kap és nem az állami megrendelő szája íze szerint dolgozik, hanem a saját belső törvényei szerint és ebből indulnak a darab konfliktusai. Egy igazán szép és korszerű mű, ami nem olyan primitív képletet fest ám, hogy a művész mindig kiszolgáltatott áldozat, az állam meg mindig gonosz vagy valami ilyen, nagyon egyszerű és közhelyes és nem is feltétlenül igaz szituációt, hanem mindenkinek megvan itt a maga igaza meg a maga bűne, ahogy általában lenni szokott. Természetesen végső soron a művészi igazság a fontosabb és nem az, hogy a megrendelőnek éppen milyen érdekei vannak.

R.: - Azt említette, hogy ez egy modern darab, ugyanakkor történelmi korban játszódik.

Mácsai Pál rendező: - Igen.

R.: - A lepántói csata idejében, 1571-ben.

Mácsai Pál rendező: - Igen, pontosan.

R.: - A feldolgozás melyik korhoz fog közelebb állni?

Mácsai Pál rendező: - Miután ez egy mai nyelvű szöveg és mai szituáció van a szövegben, a környezete pedig történelmi, az nyilván nem véletlen, hogy a szerző ezt választja. Tehát itt a mai szövegek és a történelmi kosztümök vagy akár környezet súrlódásából nagyon izgalmas dolgok jönnek létre. Tehát nincs értelme ezt a szöveget áttenni mai környezetbe, vagy nincs értelme ezt a darabot eljátszani valamiféle régieskedő stílusban. Pont ennek a kettőnek a találkozásából születik ez a sajátos szikra, ami ezt a darabot működteti. Teljesen közérthető darab, egy gyönyörű történet, egy nagy, szenvedélyes történet. Legjobban egyébként furcsa módon pont a szárnyallás és a szenvedélyessége a romantikus darabokhoz teszi hasonlóvá, bármennyire mai a szövege. Mindenkinek ajánlom. Aki egyrészt nagy színészi alakításokat szeret nézni, mert ez egy olyan darab. Nem véletlen ilyen a szereplőgárda, ami csupa nagy alakításra ad alkalmat. Másrészt pedig egy nagy emberi történetre kíváncsi.

süti beállítások módosítása