Jiri Menzel a Bárka Színház egyetemi színpadán

2002-04-11 10:50 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Sulyok Máté


Mv.: - Ma este Jiri Menzel lesz a vendége a Bárka Színház egyetemi színpadának. A világhírű, Oscar-díjas cseh filmrendező a szervezők, Tausz Péter és Székely Szabolcs elmondása szerint gyorsan és könnyen mondott igent a fiatalok felkérésére. Tausz Péter szervezőt Sulyok Máté kérdezte.

Tausz Péter szervező: - A mostani nyitófesztivál Fiatal film alcímet viseli, hiszen Menzellel két fiatal filmes fog beszélgetni, Pálfi Gyuri és Hajdú Szabolcs, akinek a filmjeit előtte le is vetítjük. Az egész program az négy órától kezdődik, Macerás ügyek vetítésével és két rövidfilmmel, a Legkisebb film a legnagyobb magyarról és Menekül a papagáj című rövidfilmje és végül Pálfi Gyurinak a Hukle című filmje. Utána nyolctól lesz a nagy beszélgetés Menzellel. Tíz órakor Menzel magyarországi barátaival találkozik. Törőcsik Marival, Eszenyi Enikővel, Bán Jánossal, Gyarmati Líviával.

R.: - Párhuzamot próbáltam vonni, mint a cseh újhullám egyik kiemelkedő alakja, illetve a simóz tájból (fonetikus) kikerültek ifjú tehetségek, akik egyéni hangvétellel jelentkeztek.

Tausz Péter szervező: - Nem hiszem, hogy erőteljes párhuzamot kell hozni a mostani fiatal filmesek és Menzel indulása között, de most mindenki bizakodik a fiatal filmrendezők iránt. Egyedi hangot ütnek meg. Ahogy Menzel tette. Más a kor, más problémák vannak, de pontosan van valami kapocs közöttük, de annyira nem változatlan, hogy ne vennénk észre.

R.: - Már csak azért is kérdezem én ezt, mert ugye itt van egy hatalmas életművel rendelkező világhírű, Oscar-díjas rendező, akinek ugyanakkor pedig egy főiskolás filmjét, a Panelházakat mutatják be.

Tausz Péter szervező: - Igen. Menzel se tud erről, meglepetés lesz neki a beszélgetés alatt, hogy egyszercsak megjelenik egy vászon és levetítjük az egyik főiskolás filmjét, amit nem tudom hány éve látott.

R.: - A beszélgetés Jiri Menzellel címe Kilátás a kéményről.

Tausz Péter szervező: - Nem lövöm le a poént, csak félig. A díszlet, rendkívüli színházi vagy filmes díszlet próbál lenni. Ők se széken és egy asztal körül fognak ülni, hanem, hát egy kéményen, ami erőteljes jelkép úgy gondolom az egyik leghíresebb filmjéből.

süti beállítások módosítása