Szellemidézés

2002-04-12 10:25 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Andzsúli András


Mv.: - Ma este mutatják be a Karinthy Színházban Karinthy Ferenc Szellemidézés című művét. A darab rendezőjét, Karinthy Mártont Andzsúli András kérdezte.

Karinthy Márton rendező: - A Szellemidézésnek több aktualitása van. A legfontosabb és a legelső az, hogy húsz éves a Karinthy Színház. Ez azt jelenti ugye, hogy a háború óta magánszínház ilyen hosszú ideig nem volt képes fenntartani magát soha. De úgy tudom, még a háború előtt sem. Tehát ez önmagában is egy olyanfajta győzelem, amit mindenképpen dícséretként könyvelhetünk el. És az sem véletlen, hogy pont a Szellemidézés című darabbal ünnepeljük ezt a jeles évfordulót, hiszen ezt a darabot édesapám, Karinthy Ferenc írta, mégpedig nagyapámékról, Karinthy Frigyesről. Három generáció, tehát nagyapám, apám és én itt olyan furcsa módon összekapaszkodunk és ezáltal a mű által úgy gondolom, hogy a Karinthy szellemiség, ami ugye a színház nevében is benne foglaltatik, méltóképpen képviselve.

R.: - Karinthy Ferenc az 1957-es ősbemutató előszavaként azt írta, hogy egy letűnt kor nem tanulság nélküli felidézésének szánta művét. Tartogat-e tanulságot a ma emberének a most ismét bemutatásra kerülő mű?

Karinthy Márton rendező: - Hát én úgy gondolom, hogy a darabok, azok függetlenül attól ugye, hogy itten élő figurák vannak megformálva, természetesen más néven, hiszen Karinthy Frigyest Donáthy Sándornak, nagyanyámat, Bőhm Arankát pedig Csillának nevezik, dehát ettől függetlenül, az ő szellemük ugye itten tovább él és dobog. Én úgy gondolom, hogy egy olyan korszakot ábrázolt édesapám, ami ugye 1938-ban, a háború előtti utolsó, úgynevezett békeévben élte a maga furcsa életét. Izgalmakkal, ábrándokkal, ugyanakkor csalódásokkal is megterhelt, furcsa harcukat járták itt az emberek. És úgy gondolom, hogy ez a mostani ezredforduló, illetve az új ezred első éveiben zajló világfolyamatok bizonyos értelemben megismétlik azt a korszakot. Anélkül, hogy direkten ugye aktualizálna egy darab, de a hangulata, az izgalom, az új ezrednek, az új század kezdetének az izgalma és szembesülés ugye a nagy rendszerváltásokkal, a nagy társadalmi kataklizmákkal, hát ugyanez az izgalom feszül a darabban és én úgy gondolom, hogy ez méltóképpen aktualitást ad neki. A nagyívű párt, akit hát itt megidézünk, Balkai Géza és Esztergályos Cecília játszák.

süti beállítások módosítása