a második táncfesztivál

2002-04-19 10:57 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Borkesz Andrea


Mv.: - A tánc világnapjának tiszteletére immáron második alkalommal rendezik meg a Nemzeti Táncszínházban, a Várszínházban április 20-a és 29-e között a második táncfesztivált. Török Jolánnal, a Nemzeti Táncszínház igazgatójával Borkesz Andrea beszélgetett.

Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója: - Második alkalommal rendezzük meg a táncvilágnap tiszteletére a táncfesztivált. Az összes hazai együttes részt vesz. Tíz nap alatt tizenhárom produkciót láthat a táncművészetet szerető közönség. 20-án a Pécsi Balettal kezdünk. Ők nyitják meg a fesztivált. De itt lesz Bozsik Ivett, Renák Pál, a Honvéd Együttes, a BM Furulya együttes, a Budapest Táncszínház, a Nemzeti Balett. Igaz, hogy mi megyünk most hozzájuk az Operába. És lesz egy vendégegyüttesünk a Carolina Balett, aki Amerikából érkezik. A ..... című darabjukat adják elő. Ez viszont az Erkel Színházban lesz látható két alkalommal, március 23-án és 24-én. A Carolina Balett tulajdonképpen a carolinai táncművészeti főiskola hallgatóiból alakult. Úgy mint nálunk, itt a táncművészeti főiskola végzős növendékei a Magyar Állami Operaházhoz kerülnek, a Carolina Balett is ezzel a struktúrával működik. És több együttesből hívnak meg szólistákat bizonyos darabokhoz. Az együttesnek az a lényege, hogy egy egész estés produkciókat készít, általában két-három felvonásost. Csak a saját táncosaival. Most például az Anyeginben is lesznek szólisták. Azt a jövő héten fogjuk megtudni, hogy tulajdonképpen kit tudtak elhívni a New Yorki Balettől, vagy az ... nevű együttestől.

R.: - Van-e valamiféle munkakapcsolat az amerikai és a magyar együttesek között?

Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója: - A Carolina Balettnél több évvel ezelőtt több éves együttműködéssel Dózsa Imre dolgozott, aki jelen pillanatban a magyar táncművészeti főiskola főigazgatója.

R.: - Milyen műfajú táncokat láthatunk huszadikától huszonkilencedikéig?

Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója: - A táncfesztiválnak az a jellegzetessége, hogy mindenféle stílust befogad. Tehát a klasszikus balettől teljesen, az alternatív táncszínháztól egészen a táncszínházig és a folklór programig. Úgyhogy minden látható lesz. 29-én hétfőn itt a Nemzeti Táncszínházban egy gálaműsorral zárjuk a táncfesztivált. Ezen három együttes lép fel, a Dunaújvárosi Táncszínház, a BM Duna Művészegyüttes és a Győri Balett. Az előadásnak a keretében kapják meg a szakmából a szakmai díjakat, életmű-díjat, valamint az Imre Zoltán díj is itt kerül átadásra. Aminek azt gondolom, hogy azért van jelentősége, mert a szakma adja a szakmabelinek. És ezt követi majd a táncművészek bálja.

süti beállítások módosítása