Töpler Zoltán: Elõjáték az üvegcipõhöz

2002-04-23 10:53 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Csibi Szilvia


Mv.: - Töpler Zoltán Előjáték az üvegcipőhöz című vígjátékát hallhatjuk Fodor Tamás rendezésében a Petőfi Irodalmi Múzeumban ma este fél nyolckor. A felolvasó színpad ma esti darabja Molnár Ferenc írásai, emlékezések és életrajzi dokumentumok alapján készült. A főszereplők: Végvári Tamás, Fodor Tamás, Botos Éva és Koleszár Bazil Péter. Petrányi Ilonával, a sorozat szerkesztőjével Csibi Szilvia beszélgetett.

R.: - Ha jól tudom, akkor a Költők és múzsák az egy sorozat.

Petrányi Ilona szerkesztő: - Hát ennek az volt a célja, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban nagyon sok olyan izgalmas dokumentumot őrzünk írók életéből, tehát levelezésüket, naplóikat, amelyeket nem tudunk megmutatni mindig a közönségnek kiállításon vagy sokszor publikációba se kerülnek. Tehát úgy gondoltuk, hogy ezekből lehet összeállítani olyan irodalmi dokumentumjátékokat, amelyek színpadi illetve felolvasó színpadi formába kerülhetnek a közönség elé és így sokkal több mindent megtudhatnak az írók életéből, az írók életdrámáit és azokat a szituációkat, amelyekből elsősorban az írók szerelmei és házasságai folytán különböző jelentős művek is születtek. Tehát ez egy olyan forma, ami tulajdonképpen az Irodalmi Múzeum dokumentumait a közönség számára drámai formában bemutatja. Egyben valóságos életdrámákat ad itt és másfelől pedig jelentős művek keletkezésére is fényt vetnek. Tehát ugye ezért múzsák a másik cím ugye, mert azok a szerelmek, feleségek jelennek meg itt, akik jelentős művek ihletői voltak a klasszikus magyar irodalomban.

R.: - Ez a sorozat hogy néz ki? Tehát egy héten egy ilyen előadás van?

Petrányi Ilona szerkesztő: - Nem, hát az a helyzet, hogy ugye az Irodalmi Múzeumnak erre nincs kerete, hiszen ez igazándiból nem tartozott kezdetben a profiljába. Tehát a különböző pályázatokból szerezzük, hogy úgy mondjam a szükséges anyagi oldalát a dolognak és ezért úgy havonta, kéthavonta tudunk csak előadásokat tartani és sajnos csak egy-egy alkalommal. Na most ezeknek később aztán további élete van. Vagy rádiójáték vagy színdarab, esetleg tévéjáték formájában élnek tovább és jutnak el a szélesebb közönséghez.

R.: - Ma este mit hallhatunk?

Petrányi Ilona szerkesztő: - Ma este egy fiatal drámaíró, Töpler Zoltán Előjáték az üvegcipőhöz című vígjátékát hallhatjuk abból az alkalomból, hogy Molnár Ferenc halálának ötvenedik évfordulójára emlékezünk és ez a vígjáték Molnár Ferenc élete, életrajzi dokumentumai és írásai felhasználásával készült. Még annyit elmondhatok a darabról, hogy a Vígszínház társalgójában játszódik 1925-ben. Az Üvegcipő című Molnár Ferenc darab premierje előtti este hat és hét óra között és az írói bravúr az, hogy úgy mond el egy vígjátéki történetet Molnár Ferenc életéből, hogy az a valóságban nem történt meg, de megtörténhetett volna.

süti beállítások módosítása