a Katona József Színházak találkozója

2002-04-26 10:25 Info rádió

Info rádió - Hírek

Riporter Borkesz Andrea


Mv.: - Most először rendezik meg április 29-én és 30-án a Katona József színházak találkozóját. A találkozó lényege, hogy hétfőn, április 29-én este hétkor a kecskeméti Katona József Színház vendégeskedik Budapesten a Don Juannal. Kedden, április 30-án pedig a budapesti katonások látogatnak el Kecskemétre a Hóhérok havával. Bodolai Géza rendezőt Borkesz Andrea kérdezte.

R.: - Most először rendezik meg a Katona József színházak találkozóját. Ez kinek az agyából pattant ki, ez az ötlet és valójában mit várnak ettől a találkozótól?

Bodolai Géza rendező: - Országszerte többször volt példa arra, hogy hasonló nevű színházak mindenféle találkozókat rendeztek. Legtöbbször a Nemzeti Színházaink vagy éppen operatársulatok találkozóit. Miután a világon összesen két Katona József színház van, úgy tűnt, hogy ezt a találkozót viszonylag könnyebb lesz megszervezni és ez most létre is jöhetett. Először lesz a kecskeméti Katona József Színházban az az európai társulat, amelyik ezen a néven világhírűvé vált és egy magyar darabot, a Hóhérok havát játszák, itt nálunk. Mi pedig a Don Juant visszük a Petőfi Sándor utcába.

R.: - Hogyan esett a választás éppen erre a két darabra?

Bodolai Géza rendező: - Bár kétségtelen, hogy amikor ezt elhatároztuk, még nem tudhattuk, csak reméltük, hogy a Don Juan méltó lesz, de most, hogy a pécsi Országos Színházi Találkozón is ott van, azt gondolom, hogy mindenképpen megfelelően reprezentálja az itteni társulat munkáját. A Hóhérok hava pedig méltán az egyik legnépszerűbb és legismertebb előadása a budapesti Katona József színháznak.

R.: - Bodolai Gézáról köztudott az, hogy erősen átpolitizálja a színházi előadásait. Ez a Don Juan, ez most miről szól valójában?

Bodolai Géza rendező: - A Don Juan mindenkor ugyanarról szól, a Tartüff után írta meg Moliere. Amit el szoktak felejteni, az talán az, hogy ő saját magának épp az előbb mondott szerepet írta meg. A mi előadásunkban ez talán hangsúlyosabban van jelen, mint szokott, hogy Moliere maga játsza Szkanarellt, a megalkuvó szolgát, miközben a valódi véleményét, azt a címszereplő Don Juan figurájában írta meg, akinél való igaz, hogy egyfajta lázadás az, amelyik meghatározza a jelenlétét a világban. Kaszás Attila alakítja a címszerepet.

R.: - Itt, most ebben a darabban miről alakítanak ki véleményt?

Bodolai Géza rendező: - Ugye én nemigazán gondolom azt, hogy érdemes olyan szintű napi politizáló színházat csinálni, mint esetleg húsz éve érdemes volt. Valójában a mindenkori értelmiségi lázadásnak a figurája Don Juan. Íly módon mindenféle tekintélyelv kétségbe vonódik általa. Legyen az a politikai tekintély elve, az egykori Napkirály udvarában maga a feudalizmus, vagy akár bármilyen ideológiáknak a feltétlen elfogadása. Ő ezeket a puszta létével kérdőjelezi meg.

süti beállítások módosítása