a torontói Taragan Teatr

2002-04-25 10:25 Info rádió

Info rádió - Hírek



Mv.: - Magyarországi országos turnén vesz részt a torontói Taragan Teatr. Április 26-án és 27-én este fél nyolckor a budapesti Merlinben, április 29-én és 30-án este hétkor a debreceni Csokonay Színház, Horváth Árpád Stúdió Színházában, május 2-án a szegedi Pince Színházban, valamint május 3-án a pécsi III. Színházban láthatják őket. Szafkó Péter a debreceni Angol-Amerikai Intézet igazgatója Borkesz Andreának adott interjút.

Szafkó Péter igazgató: - A Taragon Teatr magyarországi turnéjával, programjával kapcsolatosan annyit kell tudni háttérként, hogy most először Magyarországon sor kerül egy kanadai színházi poszter és fotókiállításra a Merlin Színházban és ennek a kiállításnak kísérő programja az I'Claudia című produkció. Ez a produkció azért is különleges, mert egyszemélyes darabról van szó, amelynek a szereplője és szerzője Christen Thomson, egy tehetséges fiatal színésznő és a drámaíró egyben. Aki több szerepben fog játszani ebben az előadásban. Maszkkal fog dolgozni, aminek az az érdekessége, hogy egy magyar származású színházi szakembertől tanulta el a maszkmesterséget és ezért nagyon várja, hogy Magyarországon bemutassa azt, amit ott tanulhatott. A darab egyébként egy monodráma, amely egy 13 éves tinédzserlánynak a problémáiról, kétségeiről és a családjáról szól a maga érdekes szintjén.

R.: - Mi jellemzi manapság a kanadai színházművészetet? Mennyire hasonlít esetleg a magyar színházi élethez vagy mennyiben tér el?

Szafkó Péter igazgató: - Hát azt hiszem, hogy a különbségek azok jelentősebbek, mint a hasonlóságok. Tekintettel arra, hogy a kanadai színház is inkább nem repertoár színház. Abban az értelemben, ahogy a magyar színház az. Tehát egy-egy produkció hosszabb ideig fut egy színházban. Ami azt jelenti, hogy körülbelül öttől-nyolcig terjed egy-egy színház produkciója, de egy produkció többé-kevésbé egyfolytában zajlik néhány héten keresztül. Ebben a tekintetben tehát nem hasonlít a magyarhoz. Természetesen abban a tekintetben igen, hogy igyekszenek ők is a világirodalom mai, illetve klasszikus műveit időről-időre bemutatni, de ha ismét a különbségeket hangsúlyozom, akkor azt kell mondanom, hogy sokkal több a hazai produkció, mint a külföldi. A kanadai színház és dráma Magyarországon még mindig kevéssé ismert. Jól lehet három kanadai színdarabot már játszottak Magyarországon és azt várjuk, hogy ez a kiállítás a színházi szakemberek figyelmét még jobban fel fogja kelteni ez iránt a színház iránt, amely megítélésünk szerint igen dinamikus és izgalmas.

süti beállítások módosítása