Kolti Helga

2002-04-26 13:00 m1

Körzeti híradó - TV1



Mv.: - Veszprém megye mutatkozik be a hétvégén Budapesten. Vendégünk itt a stúdióban Kolti Helga, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, és Bálint János fuvolaművész. Jó napot kívánok, köszönöm szépen, hogy eljöttek. Volt-e már ilyen, hogy egy egész megye feljön Budapestre, és megmutatja, hogy mit tud?

Kolti Helga igazgató, Veszprémi Petőfi Színház: - Nem, ez egy teljesen egyedülálló próbálkozás. Első alkalommal kerül megrendezésre, a Thália Színházban, a Thália Színház pályázott erre a programsorozatra, én tudom, hogy most már nagyon sok jelentkező van, de minket ért az a megtisztelő lehetőség, hogy elsőként mutatkozzunk be három napon keresztül a főváros érdeklődő lakosainak.

Mv.: - Egyébként a főváros lakosai általában érdeklődők, tehát nagyon nagy számban el szoktak menni a különböző fesztiválokra, különböző kulturális rendezvényekre. Mi mindenre számíthatnak ebben a három napban?

Kolti Helga igazgató, Veszprémi Petőfi Színház: - Megpróbáltuk ezt a három napot olyan értelemben változatossá, de ugyanakkor sűrűvé tenni, hogy tulajdonképpen mindenki megtalálja a számára kedves és érdekfeszítő programot. Ma délután 4 órakor kezdődik, képzőművészeti és fotókiállítással, ezt követi 5 órakor a Veszprém megyében található írók, költők és kiadók bemutatkozása, majd 19 órai kezdettel a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjét láthatják, és este 1/2 9-től a Régi Stúdióban Fassbinder: "A szenny, a város és a halál" című játékát a Veszprémi Petőfi Színház előadásában. Ez a mai program, de, miután pont itt ül az egyik érintett is, a koncert kapcsán, én átadnám neki a szót.

Bálint János, fuvolaművész: - Köszönöm szépen. A ma esti koncertnek én vagyok a, a tiszteletbeli veszprémi meghívottja, mint szólista. Nagyon régóta együtt dolgozom Kovács Péterrel és a Mendelssohn Kamarazenekarral, öt éve egy fesztivált is csináltunk, és egy nyári akadémiát, amiben az egész Veszprém megye, és a város is jelentős szerepet vállalt, ezt, ezt a hagyományt folytatva hívtak meg engem, felkértek erre a szép estére, és röviden talán, hogyha megemlíthetném a műsort: Farkas: ária és magyar rondó, Grieg: Holberg szvit, és Paganini: La Campanellája lesz az első félidő, a Paganiniben fogok játszani én, érdekes módon, ugye, nem, nem hegedűn fog megszólalni a darab, hanem fuvolán, a második félidő pedig Csermák: Magyar nóták Veszprém vármegyéből című műve, ami talán kevésbé ismert, majd Orbán: Bálzene Rozumovszkij grófnak, Orbán fiatal, fiatalabb zeneszerző-generációhoz tartozik, és javarészt eddig kórus- és mindenféle énekhanggal kapcsolatos, tehát miséket, zenekarral, nyilván zenekari kísérettel írt, és nagy örömömre szolgál, hogy, hogy újabban hangszeres művei is megszólalnak, és hangszeres kompozíciói is születtek, majd a műsor befejezéseképpen két, igencsak szintén ismert mű, Rahmaninov Vocalise című műve, ami eredetileg énekhangra íródott, szöveg nélkül, ezért rengeteg hangszeres verziója is ismert, ez most ma, ma fuvolán fog megszólalni, s a végén pedig Born Carmen-fantáziája.

Mv.: - Itt, ugye, a zenéről már nagyon sokat hallhattunk, a színházi előadásokról is sok mindent hallhattunk, most van nekünk egy kis összeállításunk arról, hogy tulajdonképpen, egy kis ízelítő, hogy mi minden lesz ebben a három napban.

(Filmösszeállítás, majd részlet a programban bemutatott bábelőadásból.)

Mv.: - Elárulom, hogy a vendégeink az egész bejátszás alatt lelkesen magyaráztak egymásnak a színház berendezéséről, akusztikáról, lemezfelvételekről, megállás nélkül lelkesedtek. És néztük ezt az ékszerdoboz-szépségű várost, és úgy érzem, az elhozott programból is, meg abból a lelkesedésből is, ahogy itt egymással beszélgettek, vagy ahogy nekünk ezt elmesélik, hogy itt egy nagyon-nagyon pezsgő kulturális élet van, amiben nagyon-nagyon lelkes emberek vannak. Így van ez?

Kolti Helga igazgató, Veszprémi Petőfi Színház: - Így van, de hát az az igazság, hogy, nem védekezésképpen mondom, persze, mindenkinek hazahúz a szíve, de hogyha, hogyha teljesen az objektivitásokra törekszem, akkor is be kell látni, hogy Veszprém minden szempontból különleges. Az adottságait tekintve különleges, hát aki járt már ott, az, az maga is meggyőződhetett róla, aki csak a térképre néz, az pontosan látja, hogy a Bakony és a Balaton között található, nem túl messze Budapesttől, a Káli-medence ott van rögtön, az Őrségtől sincs túlságosan messze, tehát gyakorlatilag egy, egy kegyelmi helyzetben lévő városról és megyéről lehet beszélni, a Somlóról nem is beszélve, tehát igazából minden körülmény adott, hogy igazán pezsgő élet alakuljon ki. Ehhez hozzá tartozik még a megye és a város döntéshozóinak a hozzáállása, akik természetesen nagyon lelkesen támogatják a művészeti csoportokat, kezdeményezéseket, és, hát, az alkotókat természetesen. Így hát, azt hiszem, hogy dicsekedhetünk azzal, hogy rendkívül sok művész él ma már Veszprém megyében, illetve Veszprémben. Ennek következtében az élet is rendkívül pezsgő és színes.

Mv.: - Milyenek a zenei alkotóműhelyek?

Bálint János, fuvolaművész: - Amennyire betekintésem van ilyen szempontból a város és a megye életére, igazából nagy műhelyként kell mindenképpen felfognunk a Mendelssohn Kamarazenekar működését, aki a színházban is vállal szerepet, az egész megyében, sőt, a megyén kívül, és hát, természetesen külföldön is rendszeresen föllép, ifjúsági sorozatokat csinál, ezenkívül fantasztikus kórusfesztivál van nyáron, egy nagyon élénk fúvószenekari élet van Veszprémben, tehát, csak ami a, a, nem, nemcsak a profi szinten, úgy értem, hogy nemcsak az a, az a, azt a, azt a részét kell néznünk a zenei életnek, hanem egészen az amatőröktől, a különböző csoportosulásoktól kezdve egészen a legfelső szintig, és én is nagy-nagy örömmel megyek minden alkalommal Veszprémbe, és nagyon jólesik ezekkel az emberekkel együtt dolgozni.

Mv.: - Reméljük, hogy nagyon sok budapesti láthatja majd hétvégén a bemutatkozást, aki pedig nem láthatja, az el tud majd látogatni Önökhöz, és ott találkozhat ezzel a pezsgő kulturális élettel.

Kolti Helga igazgató, Veszprémi Petőfi Színház: - Mi mindenkit nagy szeretettel várunk.

Mv.: - Nagyon szépen köszönöm, hogy itt voltak.

Kolti Helga igazgató, Veszprémi Petőfi Színház: - Köszönöm.

Bálint János, fuvolaművész: - Köszönjük.

Mv.: - Körzeti magazinnal legközelebb jövő héten pénteken, ugyanebben az időben jelentkezünk. Viszontlátásra!

süti beállítások módosítása