zárul a Vendégségben Budapesten

2002-05-08 10:50 Info rádió

Info rádió - Hírek

Műsorvezető: Juhász Gabriella
Riporter Sulyok MÁté


Mv.: - Tedeus Lobozienek Ilja próféta című darabjának mai és holnapi Thália színházbeli bemutatójával zárul a Vendégségben Budapesten - határon túli magyar színházi estek sorozat. Kovács MÁrtát, a sorozat egyik szervezőjét Sulyok MÁté kérdezte.

Kovács Márta: - Az Ilja próféta egy zűrzavaros kornak, az összekeveredett értékeknek és megzavarodott világnézeteknek görbe tükre tulajdonképpen és egyben egy megtörtént eset parodisztikus krónikája. Az 1910-es években Élias Krinovitz, fehéroroszországi parasztember zarándokútra indul a csodatévő pópához, hogy ketten közös imával megszabadítsák a környéket az ott glasszáló hírhedt rablógyilkostól. Miközben Éliás úton van a rabló meghal és ezt az eseményt a közeli falvak lakói csodaként értelmezik és Éliást szentként, Ilja prófétaként kezdik tisztelni. Lassanként elterjed, hogy Ilja maga a másodjára földre eljövő Jézus Krisztus, ezért a falusiak fejükbe veszik, hogy úgymond hozzásegítik a messiást újbóli feltámadásához. Szétosztják egymás között a bibliai történet szerepeit és elindulnak, hogy keresztre feszítsék a prófétát és ezáltal együtt üdvözülhessenek a megváltóval. A történet tulajdonképpen nem keresztény traktátum, jóval inkább az emberi sötétség és korlátoltság karikatúrája. Az előadás végén a néző nem tudja sírjon vagy nevessen. A rendező Bocsardi László, aki korábban már több rendezéssel bemutatkozott a Vendégségben Budapesten rendezvénysorozat keretében.

R.: - Kapcsolódva a darab bemutatásához ,visszatekintve sírnak vagy nevetnek, hogy ezt a sorozatot megrendezték?

Kovács MÁrta: - Ezúttal is bebizonyosodott számunkra, hogy a sorozat fontos szerepet tölt be a budapesti színházi életben. A darabok jelentős része csak a sorozat keretében látható itt a fővárosban. Közel telt házzal játszottuk mindegyik előadást. Ebben az évben, illetve hát egyenlőre csak a tavaszi évadról számolhatunk be, bemutatkozott a temesvári Csiki Gergely színhz, a Vajdasági Tanyaszínház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a beregszázsi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és most a sepszyszentgyörgyi Tamási Áron színház.

R.,: - Folytatódik-e majd még ez a sorozat, esetleg vidéki előadásokkal?

Kovács Márta: - Minden évben két évadot szervezünk, egy tavaszi és egy őszi évadot. Reméljük, hogy ez eztán sem lesz másként és ősszel is megszervezhetjük a Színházi estek sorozatunkat. A most bemutatásra kerülő Ilja próféta, mint az egyetlen határon túli stúdióelőadás, a Pécsi Országos Színházi Találkozó programjában is szerepel majd ebben az évben.

süti beállítások módosítása