POSZT Sajtótájékoztató

Vajda Márta, Kőrösi Orsolya, Jordán Tamás, Toller László, Simon István

Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó hosszabb (10 napos, június 6-15-ig tart), és több előadást kínál, mint a tavalyi.
A versenyprogramot Szűcs Katalin kritikus válogatta 163 előadás megtekintése után. A múlt évi tapasztalatok alapján lesznek olyan előadások, amelyeket kétszer is játszanak (sőt a Kriplit háromszor). Így a versenyprogramban szereplő 16 produkció 28 előadást jelent.


A díjakat több zsűri ítéli oda:

A szakmai zsűri a szokott kategóriákban hirdeti ki a legjobbakat.
(előadás, rendezés, férfi és női főszereplő, férfi és női mellékszereplő, díszlet, jelmez, dramaturg vagy külön díj). A szakmai zsűri tagjai a Magyar Színházi Társaság egy-egy céhének delegáltja, valamint két külföldi színházi szakember: Ács János rendező, Fehér Anna színész, Kovács Dezső kritikus, Radnai Annamária dramaturg, Szlávik István tervező, Maria Debicz (Lengyelország), Ivan Nagel (Németország)
A színész zsűri : Für Anikó, Gáspár Sándor, Kézdy György, Moór Marianna, Tordai Teri az általuk legjobbnak tartott színészi alakítást díjazza.
A Közönség díjat egy öt tagú zsűri ítéli oda: Erdélyi Zsófia internetes szerkesztő, Golob Ferenc mérnök-közgazdász, Huziánné Horváth Csilla közgazdász, Pitz Melinda középiskolai tanuló, Németh József középiskolai tanár. Őket a Színházi Világnapon leadott jelentkezési lapok alapján sorsoltuk ki. Valamennyien pécsiek vagy Pécs vonzáskörzetében élnek. Nincs megszabva, hogy milyen kategóriában adjanak díjat, az általuk legjobbnak ítélt teljesítményt tüntetik ki, lehet az akár egy rendező, egy jelmeztervező, egy színész, vagy akár egy zeneszerző munkája.
Az Est Média Súgó díja egy-egy 30 év alatti színésznő illetve színész teljesítményét ismeri el.
A POSZT hivatalos újságjának, a HÍVÓnak díját a 2001-2002-es színházi évadban a színházi kultúráért legtöbbet tett médium kapja, melyet az előző évi nyertes (2001-ben a Pécs TV) és a HÍVÓ szerkesztősége együttesen ítéli oda.


A versenyprogramot 24 helyszínen 160 produkcióval kísérik az úgynevezett POSZT OFF ( országos fesztivál melletti fesztivál ) események. Ez a színes, gazdag kavalkád teszi teljessé a tíz napot, amit együtt töltünk.
A POSZT bevallott szándéka, hogy a Fesztivált a művészet és a közönség találkozásának ünnepévé tegye, ahol minden és mindenki kéznyújtásnyi közelségben van, ahol minden résztvevő – akár alkotó, akár néző – érzi, hogy egymásért vagyunk együtt.
A könnyebb áttekinthetőség kedvéért, íme egy rövid ismertető a kísérő rendezvényekről, amelyeknek táblázata a SÚGÓban megtalálható:
A versenyprogramok mellett más színház csak bizonyos kivétellel szerepel. Ide tartoznak az Alternatív Színházi Szemle és a Kaposvári Ifjúsági és Gyermekszínházak Biennáléjának legjobb előadásai. Kivételt jelentenek még az idegen nyelvű színházak és néhány, gyerekeknek szóló produkció, valamint egy-egy mozgás- és táncszínház. Ezen belül külön fejezetet és figyelmet érdemelnek a Színművészeti Egyetem növendékeinek vizsgaelőadásai. Szeretnénk, ha a POSZT “piaccᔠválna, ahol a nagy számban jelen lévő színházi szakemberek, igazgatók és rendezők látnák és “megvennék” a jövő ígéretes művészeit. Hagyományt akarunk ezzel teremteni, idén hat vizsgaelőadást láthatnak majd.
Ugyanakkor nem feledkezünk meg a más művészeti ágakban tanuló fiatalokról sem, leendő ipar- és képzőművészek, a jövő artistái, zenészei, táncosai száz számra érkeznek a POSZTra. A Sétatér és környéke, a Dante kávézó a helyszíne az “Ifi Géniuszok az Aulában” címet viselő programjaiknak.
A zene az OFF programok következő nagy fejezete. A színházi zeneszerzők adnak eddigi munkáikról keresztmetszetet, lesznek jazz-koncertek, és neves együttesekkel is találkozhat a közönség.
A hírességek, furcsaságok kategóriájába sorolt események adják a legszínesebb választási lehetőséget. Egészen különleges a foci VB beépülése a POSZT programjaiba. Az időeltolódás miatt nem ütköznek a meccsek az előadásokkal. Délelőtt és kora délután video kivetítőn nézhetjük a játékot és szakkommentátorok segítségével együtt szurkolhatunk a Palatinus szálló nagytermében.
A Könyvhét beépülése a Fesztiválba, a Dramaturg Céh Nyílt Fóruma és a színházzal, színházművészettel kapcsolatos alkotások kiállításai gazdagítják a POSZT “svédasztalát”.
Nagyon fontos, hogy a gyerekek kivegyék a részüket az ünnepből. Gyerek- és bábelőadások, interaktív előadások, kézműves foglalkozások hivatottak ennek lehetőségét megteremteni.

Az OFF program eseményeit Máté Péter válogatta.



Külön bekezdést és figyelmet érdemel a Fesztivál egyik legfontosabb eseménye, a Virrasztás. Nagyon kérnénk, hogy a médiumok segítsenek az ezzel kapcsolatos felhívás és az információk közzétételében.

A Virrasztás teljes leírása:

Fájdalommal kell tudomásul vennünk, hogy a mögöttünk álló rendkívül feszült politikai légkör megosztotta a magyar társadalmat. Soha nem tapasztalt mértékben érezzük az egymás iránti bizalmatlanságot, ellenségeskedést, mely néha már sajnos gyűlöletbe csap át. A madách-i “homousion vagy homoiusion” ellentét elviselhetetlenné teszi a mindennapjainkat. Minden jó érzésű ember vágyik ennek a tarthatatlan állapotnak a felszámolására.
A Pécsi Országos Színházi Találkozó a maga eszközeivel szerepet vállal abban a folyamatban, mely a társadalmi megbékéléshez vezet.
2002. június 7-én este 11 órai kezdettel meghirdeti a “VIRRASZTÁS” címet viselő rendezvényét. Helyszín: a pécsi Aranyhegy panzió kertje. Ez a hatalmas terület több ezer ember befogadására alkalmas. Ide várjuk elsősorban a művészeket, akiktől leginkább reméljük, hogy ennek a kezdeményezésnek élére állnak. A békés éjszakai összejövetelen zenével, dallal, versekkel teremtenek olyan légkört, melyben a politikai hovatartozás teljes mértékben érdektelenné válik.
De a kapu nyitva áll mindenki előtt, legyen akár politikus, közéleti szereplő, vagy egyszerűen csak “valaki”… itt mindenki egy lesz azok között, akik kézzel foghatóan érezni akarják az összetartozást, a sokszor emlegetett szeretetet.
Az éjszakai összejövetel fő eseménye az éjfélre tervezett profán szertartás lesz, amikor az előre megásott sírjába eltemetjük, elhantoljuk, elássuk az erre a célra készített hatalmas csatabárdot, melynek éles jobb illetve bal oldali pengéjére egyaránt több köbméter földet borítunk.
A vendéglátásról sem feledkezünk meg, lehet majd koccintani egy barátságosabb jövőre.

Jordán Tamás

A Pécsi Országos Színházi Találkozó főtámogatói:
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Ifjúsági- és Sportminisztérium, Magyar Színházi Társaság.
Támogatói:
Szerencsejáték Rt., Szalon Sör Pécs, Baranya Megyei Takarékszövetkezetek, Pannon Power Rt., Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Rt., Pécsi Tömegközlekedési Rt., British American Tobacco Hungary, Deltasped, Súgó, Magyar Rádió, Új Dunántúli Napló, Pécs TV, Remény Rádió, Westel, Euro Taxi.

süti beállítások módosítása