Huszti Péter a Nemzeti Színház új vezérigazgatója

Az Index.hu híre: 2002. május 30., csütörtök 14:14

Huszti Péter lett a Nemzeti Színház Rt. új vezérigazgatója. Görgey Gábor kulturális miniszter a kinevezésről szóló döntését csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be Budapesten.

A nemzeti kulturális örökség minisztere elmondta, hogy mint miniszter egyszemélyi tulajdonosa a Nemzeti Színház Rt-nek, ezért joga van arra, hogy kinevezze a teátrum igazgatóját, aki egyben az rt. vezérigazgatója is, és nincs kötelezve pályázat kiírására.

Görgey Gábor és Huszti Péter

"Döntésem meghozatala előtt megszondáztattam a szakmát, Huszti személyét egységesen támogatják. Vállalom a felelősséget a döntésért, melyhez jogom van" - mondta Görgey a sajtótájékoztatón. Az új kultuszminiszter hozzátette: nem akart fél évet elvesztegetni a színház életéből, és nem kívánt áldemokratikus, előre eldöntött pályázatot hirdetni.

"-Huszti Péter az a személy, akinek van életműve, akit a közönség, mint sztárt nagyra becsül, van rendezői és főiskolai rektori múltja, és a szakmai körök is elfogadják" - indokolta döntését a miniszter. Huszti, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Kossuth-díjas színész-rendező, öt évre szóló kinevezése legfőbb feladatának azt tartja, hogy a teátrumot bekapcsolja a hazai kulturális életbe.

A részvénytársaság vezetőinek posztján a vezérigazgató mellett - Schwajda György megbízatása pénteken lejár - a kinevezett ügyvezető igazgató személye jelent változást: december 31-ig Bosnyák Miklós, több évtizedes tapasztalattal rendelkező televíziós kerül. Juhász Ferenc, a jelenlegi - december 31-ig kinevezett - gazdasági igazgató jelezte, hogy szívesen működne együtt az új vezérigazgatóval.

Görgey szerint a színház műsorkínálata valószínűleg változni fog, ami több jelenlegi produkciót is érinthet. A világhírű orosz rendező, Anatolij Vasziljev már jelezte, hogy Schwajda távozása esetén eláll a Lear király megrendezésétől.

Huszti Péter pénteken látogat el először a teátrumba, mert mint elmondta a megnyitóra nem kapott meghívást. A hivatalos látogatást követően meginvitál más színházi vezetőket is, hogy közösen gondolkodjanak a Nemzeti lehetőségeiről. A vezérigazgató jövő év januárjára ígérte a színház új koncepcióját kialakító csapat felállítását.

süti beállítások módosítása