Aréna ma esti vendége Görgey Gábor

2002-09-23 19:07 Infó rádió

Aréna



M.v.: - Az Aréna ma esti vendége Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere. Miniszter úr, kezdjük a Nemzeti Színházzal, mert hogy ma erről szóltak hírek. Ma a távirati iroda információi szerint ugye Bosnyák Miklós, a megbízott igazgató nyilatkozott, eddig nyolcan vették meg a pályázatot, legalábbis a mi információink szerint. Van-e már valaki, aki beadta esetleg a pályázatát, hiszen azt önökhöz kell benyújtani?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Nincs, úgyhogy egyenlőre semmiféle információval nem tudok szolgálni, mert magam sem tudok semmit, tehát azt tudom, hogy ennyien elvitték, illetve megvették a pályázati anyagot, de benyújtani még senki nem nyújtott be semmit.

M.v.: - Miért nem lehet tudni, hogy kik lesznek az aspiránsok? Mert gondolom, hogy sok embert érdekelne, hogy kik azok, akik pályáznak majd. Ugye lapinformációkból már néhány nevet lehetett tudni.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Igen, én is olvastam ezeket, de hogy mondjam, emögött semmi nincs, tehát annyi van, hogy logikailag kikövetkeztethető nyilvánvalóan, aki egy kicsit mozog a szakmában, akár újságíró, akár színházi ember, logikailag kikövetkeztetheti, hogy ki valószínű, ki az aki pályázni akar, tehát én is tudnék mondani neveket,h ogy kit valószínűsítenék, de biztos név nincs, tehát tudom, hogy szó volt Jónás, ö, szóval tényleg hagyjuk a neveket.

M.v.: - Mik lesznek a szempontok a bírálatnál, hiszen mondjuk a pályázati kiírás nyilván alapfeltételeket és általános feltételeket tartalmaz.

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Nincsenek különös feltételek, tehát ami a Nemzeti Színház jellemét, karakterét, alaptevékenységét, profilját jelenti, tehát ami szinte természetes, tehát hogy a magyar dráma otthona, a nemzeti dráma otthona, egy emelt igényű, igényességű színház, emelt igényességű műsorrenddel, általánosságokat mondok, de szándékosan általánosságokat fogalmaztunk meg csak a pályázatban, ugyanis arra gondoltam, és hát most visszautalok arra a bizonyos kezdetre, amiről már rengeteget beszéltem és most csak egy mondatot akarok, illetve ha kérdez, akkor válaszolok természetesen, ugye hogy én eredetileg Huszti Pétert neveztem ki, amihez törvény által jogom volt, tehát nem a demokratizmust nem megkerülve léptem így, ugye az egy más helyzet. Ugye Huszti Péterről tudtam, hogy milyen szellemiségű ember, mik az elképzelései egy bizonyos színház ideát képvisel, de miután ez nem sikerül a sokak által ismert vagy talán túlságosan ismert okok miatt, ennek következtében úgy döntöttem, hogy jobb lesz, ha teljesen nyitottá tesszük, tehát az alapkövetelményeket ugyan megfogalmazzuk, de egyébként nyitva, bárki bármilyen ötlettel hadd álljon elő, hátha kiderül, hogy egy Nemzeti Színházat lehet teljesen újszerű módon is felfogni, működtetni, lássuk a medvét alapon.

M.v.: - Kik lesznek vagy legalábbis milyen grénium várható, akik ezt elbírálják? Most nem személyekre vagyok név szerint kiváncsi, de ugye itt korábban volt arról szó, hogy itt lesz egyfajta egyeztetés úgymond a színházi szakmában. Milyen körből kerülnek ki majd azok az emberek, akik döntenek a pályázókról?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Igen, hát mindenképpen természetesen ezt természetesen a színházi szférából kell összeállítanunk a gréniumot, ami jelent színészt, színművészt, rendezőt, dramaturgot, színikritikust, esetleg egy olyan színházi szakembert, aki netán hivatalnokként kíválót produkált az elmúlt 10-20-30 évben, ezt most csak rögtönzök, tehát magyarán szólva mindenképpen azt szeretném, ha minél teljesebb legyen a köre azoknak a köre, akik itt ezt az egészet elbírálják, értsenek hozzá, szenzibilisen ítéljék meg a pályázatokat.

M.v.:- Körülbelül hány ember lesz, aki ez ügyben dönt?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Számításaim szerint, most megint csak rögtönzök, mert mondom, nincsenek még kijelölve, de gondolom, hogy 5 és hét között.

M.v.: - Namost hogyan fogja tudni kivédeni azt, hogy nem lesz politikai háttere ennek az ügynek? Manapság azt gondolom, nincs az életnek olyan területe, ahol ne vetődne fel akár egyik oldal, akár másik oldal valamilyen fokú befolyása?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Hát én ezt szinte természetesnek tartom, hogy ne legyen politikai háttere, mert miért volna? Hát ezt a színházat jól kell csinálni, jól kell működtetni, be kell bizonyítani azt, hogy mire képes, mindazon viták után, amik lezajlottak körülötte, az építése körül, de ennek semmi köze nincs ahhoz a művészi munkához, amit a közönségnek kívánunk prezentálni. Tehát most csak arról lehet szó, függetlenül minden politikai előélettől, hogy ez egy jól működő és egy jó műsort produkáló jó kínálatot produkáló színház legyen, hiszen most már a közönségé kell hogy legyen és nem a politikusoké.

M.v.: - Tájékozódott-e Törőcsik Mari és Ráckevei Anna ügyében, ugye ezt az újságból is lehetett hallani, hogy szerződési problémák vannak a Nemzeti Színház előtt?

Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere: - Igen, én ebbe természetesen nem szólok bele, mert ez nem az én dolgom. NEkem az volt a dolgom, hogy a működést, a működtetést biztosítsam, először ugye az előbb említett módon szerettem volna, hogy máris legyen igazgatója, kinevezett igazgatója, tudniillik akkor egy évet, több mint egy évet nyertünk volna és nem kellene megvárni a pályázatot, nem kellene várni január egyig és a többi és a többi, most van egy ilyen fura korszaka ennek a színháznak, hogy van egy kinevezett vezérigazgató, illetve ügyvezető igazgató, aki nem művész ember, akit szándékosan nem művészemberek köréből választottam, mert azt kell lebonyolítania, hogy a színház működjön, technikailag ami korekcióra szükség van, azt lebonyolítsa, ugye akusztikai és egyéb kérdéseket rendbehozza, amennyire lehet, magyarán szólva egy kiváló technikai és üzemvezetői gyakorlattal rendelkező emberre volt szükség, tehát ő ezt intézi, Bosnyák Miklósról van szó és ő természetesen nagyon nehéz helyzetbe került akkor, amikor a művészi és úgy mondjam a művészi örökséggel kellett megbírkóznia, tehát ugye azzal a konstrukcióval, ami abból a lemondásból egy új helyzetet teremtett, hogy Vasziljev, az orosz Vasziljev lemondta a Lear király rendezését, ettől sok minden felborult és bizonyos szerződéseket újra kell tárgyalni, hiszen anélkül, hogy összegekről szeretnék beszélni, mert nem akarok senkit olyan helyzetbe hozni, hogy itt most számokról és forintokról beszéljünk, teh át itt óriási összegekről volt szó viszonylag óriási összegekről, amit az előző kormányzat politikája szerint juttatott az általa fontosnak tartott produkciókra, illetve projektekre.

M.v.: - Visszatérünk még, most jönnek a hírek. VEndégünk az Arénában Görgey Gábor, a Nemzeti Kultúrális Örökség minisztere.

süti beállítások módosítása