Break Színház

2002-10-02 10:28 Infó rádió

Infó hírekMűsorvezető: Sükösd Levente

Mv.: - Október 4-én 7 órás kezdéssel tartja első bemutatóját Pál utca címmel a Nemzeti Táncszínházban a tavaly megalapított Break Színház. A színház kísérleti társulásnak tartja magát, ezért is választotta a társulat a Lombik Társulat nevet. A Lombik Társulat vezetőjével és a darab dramaturgjával, Gál Zoltánnal Borkesz Andrea beszélt.

Gál Zoltán dramaturg: - Lehet, hogy kevesen tudják, de így breakben a magyarok a világon szinte a legjobbak. Tehát az elmúlt két-három évben itt a világbajnokságokat itt sorra nyertük és hogyha ezek a breakesek kint Nyugaton táncolnak, akkor kisebbfajta sztárokként vannak kezelve Nyugaton is. Magyarországon szinte senki nem tud róluk semmit. Az a lényeg, hogy tényleg mostoha körülmények között táncolnak a breakesek Magyarországon. Próbahely hiánnyal küzdenek. Nem kapnak semmiféle anyagi támogatást és úgy gondoltam a George barátommal, akivel a dramaturgiát írtuk ennek a darabnak, hogy hát melléállunk, össze próbálunk szedni egy kis pénzt, csinálunk egy profi táncot. Mert szerintem maximális igény van erre a műfajra, illetve erre a stílusra meg erre a fajta életérzésre és megpróbáljuk kulturált körülmények között minél szélesebb rétegbe eljuttatni a közönségnek. Ezért próbáltunk meg a színház falai közé bejutni.

R.: - Említetted az életérzést. Miért, milyen életérzés ez?

Gál Zoltán dramaturg: - Nem tudom láttál-e már breakeseket, amikor így pörögnek a fejükön, meg szinte fizikával teljesen ellentétes dolgokat csinálnak. Olyasmi, mint az extrém sportok, egy maximális szabadságérzet, maximális öröm, meg boldogság szerintem, amit el lehet érni.

R.: - Ez a Pál utca című előadás, aminek ugye október 4-én lesz a bemutatója, ez valójában miről szól? Mi a sztori? Hogyan született?

Gál Zoltán dramaturg: - Ez igazából a mi sztorink, illetve minden magyarországi breakes sztorija. Ahogy ez a stílus betört az országba, ahogy egyre több fiatalt meghódított magának. Illetve egy másságnak az elfogadásáról is szól, az újtól való viszolygásról. Nehezen fogadunk el mindig valami újat és ha nem a többségi társadalomhoz illeszkedő, akkor általában ettől elfordulnak az emberek. Az ebből adódó konfliktusokról, küzdelmekről is, de egy szerelmi háromszög is bele van szőve, hogy izgalmasabb, érdekesebb legyen a sztori és érthetőbb.

Mv.: - A Lombik Társulat vezetőjét, Gál Zoltánt hallották.

süti beállítások módosítása