Görgey Gábor kulturális miniszterrel Szûcs Péter beszélt.

2002-09-24 14:00 Infó rádió

Info - délután



- Nem szoktak el nem végzett munkáért fizetni, - kommentálta az utóbbi hetekben a Nemzeti Szíház és több művész például Törőcsik Mari közötti szerződés felbontását a kulturális miniszter. Görgey Gábor Aréna című műsorunkban elmondta, nem alakult volna ki ez a vita, ha már lenne egy, a színházért és a színészekért is felelős főigazgatója az ország első számú teátrumának.
Görgey Gábor kulturális miniszterrel Szűcs Péter beszélt.

R.: - A nemzet színészéről, jelentős művészekről van szó. Nem méltatlan ez a Nemzeti Színházhoz, hogy ilyen jogi hercehurcává fajul egy ilyan tipusú akár szakmainak is nevezhető vita?

Görgey Gábor: - Nem jogi hercehurca, ez egyszerű, szerintem nagyon egyszerű kérdés. Ugye a Nemzeti Színház vezetése, jelenlegi vezetése, vagy mondjuk a minisztérium lenne a felelős azért a helyzetért, ami kialakult, akkor az természetesen, akkor nincs vita, akkor fizetni kell azért, amiért létrejött. Miután nem ez történt, hanem a rendező lemondta azt a produkciót, amire ezek a szerződések szóltak, ez valóban egy új helyzetet teremt, de hát akkor erről nem a Nemzeti Színház jelenlegi vezetése tehet.

R.: - De a művészek sem.

G.G.: - Hát a művészek sem, de hát nem jön létre a produkció, hát magyarán szólva nem nagyon szoktak és hát nem kis pénzrőlvan szó, nem szoktak el nem végzett munkáért fizetni. Mind a többi színművésznek, tehát mindenkinek tett Bosnyák Miklós egy ajánlatot. Én a részleteket hangsúlyozom nem ismerem. Tehát én se összegeket, tényleg nem tudok és nemcsak kamuflálok, hogy azt mondom, hogy nem tudok róla, nem tudok, mert nem akarok ebbe beavatkozni, ez nem az én dolgom. De hát ha a többi művész elfogadta azt a szerintem úgy tudom, hogy méltányos ajánlatot, amit kaptak

R.: - (nem érehtő a riporteri közbeszólás)

G.G.: - hát mert nyilván nincs, - most hadd térjek vissza a kezdeti kérdésre, ha most lenne, ha most volna egy igazgató, egy főigazgató, aki felelős a Nemzeti Színház egészéért, a művészeti munkáért, akkor már volna új műsorterv, akkor már ki volnának tűzbe az új bemutatók, az új darabok, az új időpontok és akkor nyilvánvalóan ez a két művész is kapott volna már feladatot és ez az egész vita nem volna.

- Görgey Gábor kulturális minisztert hallották.

süti beállítások módosítása