Görgey Gábor kulturális miniszterrel Szûcs Péter beszélt.

2002-09-24 06:42 Infó rádió

Infó hírek

Riporter Szűcs Péter


Mv.: - Nem szoktak el nem végzett munkáért fizetni - kommentálta az utóbbi hetekben a Nemzeti Színház és több művész - például Törőcsik Mari - közötti szerződés felbontását a kulturális miniszter. Görgey Gábor Aréna című műsorunkban elmondta: nem alakult volna ki ez a vita, ha már lenne egy, a színházért és a színészekért is felelős főigazgatója az ország első számú teátrumának. Görgey Gábor kulturális miniszterrel Szűcs Péter beszélt.

R.: - A nemzet színészéről, jelentős művészekről van szó. Nem méltatlan ez a Nemzeti Színházhoz, hogy ilyen jogi herce-hurcává fajul egy ilyen típusú, akár szakmainak is nevezhető vita?

Görgey Gábor kulturális miniszter: - Nem jogi herce-hurca. Ez egyszerű, szerintem nagyon egyszerű kérdés. Ha a Nemzeti Színház vezetése, jelenlegi vezetése vagy mondjuk a minisztérium lenne a felelős azért a helyzetért, ami kialakult, akkor azt természetesen, akkor nincs vita, akkor fizetni kell azért, ami létrejött. Miután nem ez történt, hanem a rendező lemondta azt a produkciót, amire ezek a szerződések szóltak, ez valóban egy új helyzetet teremt, dehát akkor erről nem a Nemzeti Színház jelenlegi vezetése tehet.

R.: - De a művészek sem! Ebben megegyezhetünk.

Görgey Gábor kulturális miniszter: - Hát a művészek sem, dehát nem jön létre a produkció. Hát magyarán szólva nem nagyon szoktak, nem nagyon szoktak - és hát mondjuk nem kis pénzről van szó - nem nagyon szoktak el nem végzett munkáért fizetni. A többi színművésznek, tehát mindenkinek tett Bosnyák Miklós egy ajánlatot. Én a részleteket - hangsúlyozom - nem ismerem. Tehát én se összegeket, tényleg nem tudok és nem csak kamuflálok, hogy most azt mondom, hogy nem tudok róla. Nem tudok, mert nem akarok ebbe beavatkozni, ez nem az én dolgom. Dehát a többi művész elfogadta azt a szerintem, úgy tudom, hogy méltányos ajánlatot.

R.: - Dolgozni is fog más produkcióban. Őt miért nem?

Görgey Gábor kulturális miniszter: - Hát mert nyilván egyelőre nincs.... Na most had térjek vissza a kezdeti kérdésre. Ha most lenne, ha most volna egy igazgató, egy főigazgató, aki felelős a Nemzeti Színház egészéért, a művészeti munkájáért, akkor már volna új műsorterv. Akkor már ki volnának tűzve az új bemutatók, az új darabok, az új időpontok és akkor nyilvánvalóan ez a két művész is kapott volna már feladatot és ez az egész vita nem volna.

süti beállítások módosítása