Holnap lesz a magyar dráma napja

2002-09-20 08:10 Duna TV

Indul a nap



ÖSSZKÉP

Mv.: - Holnap lesz a magyar dráma napja. Ebből az alkalomból, illetve egy hamaros premier kapcsán vendégünk a stúdióban Ruttkay Laura és Blaskó Péter színművészek. Annyit mondjunk el amit színészek tudnak, de nem csak ők szerintem sokan mások hogy miért is éppen szeptember 21-e mert hogy 1984-ben volt a bemutatója Madách Ember tragédiájának. Most nagy ünnep lesz a Nemzeti Színház ha jól mondom az V. kerület Sörház utcát veszik birtokba 21-én szombaton. Hogyan ünnepelnek?

Blaskó Péter színművész: - Egy vadonatúj jegyiroda nyílik meg a Sörház utca és a Váci utca sarkán. És ezt egy programmal ünnepli a Nemzeti Színház. Mégpedig délelőtt 10 órától délután 3 óráig óránként beszélgetések a küszülő darabokról, rendezőkkel, színészekkel. De különböző játékos dolgok várják ott a kiváncsiskodókat. Jelmezek, vetítések.

Mv.: - Az emberek nagyon szeretik hogyha a kulisszák mögé pillanthatnak, mert úgy érzik hogy valami titkot tudnak meg. Efféle dologról van szó?

Blaskó Péter színművész: - Igen. Egy kicsit a beszélgetések is beavatják a készülő munkába a nézőket, plusz hát ezek a játékos dolgok hogy föl lehet venni egy jelmezt. Királyi, királynői stb. Különböző jelmezeket, parókákat lehet próbálni. Hogy mi lenne ha én színész lennék mondja a néző és bebújik egy jelmezbe vagy felvesz egy parókát.

Mv.: - Kulisszatitkot azért áruljunk el szerintem hogy színész köszöntő is lesz.

Blaskó Péter színművész: - Színésznő köszöntő. Gyönyörű jubileumhoz érkezett Psota Irán és Berek Kati. 50 éve kezdték el a színészi pályájukat. Mind a ketten a nemzet színészei és hát gyönyörű pálya áll mögöttük és még előttük.

Mv.: - Akkor ez nem meglepetés ezek szerint hogyha már itt beszélünk róla. Ezek szerint tudnak róla ők is. Én azt olvastam hogy karikatúrák is készülnek majd a helyszínen. A színészek szerintem elég érzékeny emberek, nagyon érzékeny emberek. Mi újság a sértődéssel mondjuk egy karikatúra kapcsán?

Ruttkay Laura színművész: - Én róla még nem készült karitúra. Tehát nem tudom. De ki fogom próbálni és akkor majd elmesélem hogy hogy érintett.

Mv.: - Nem leszel erre különösen érzékeny mondjuk?

Ruttkay Laura színművész: - Nem tudom!

Blaskó Péter színművész: - Azt szokták mondani hogy az ember talán büszke is lehet rá, mert akit utánoznak, akit karikatúrában megörökítenek annak jellegzetességei, egyéni karakter vonásai vannak és akkor arra büszke az ember. Szoktuk is beszélgetni hogy manapság nincs színész paródia mint Kern Andris, Gálvölgyi hogy kiket lehet manapság utánozni. És hát a régieket lehet leginkább.

Mv.: - Színi kritikával másképp van a helyzet. Nem véletlenül vagytok itt ketten ma reggel. Hiszen közös darabban fogtok játszani.

Blaskó Péter színművész: - Ibsen Pergüntjében játszunk.

Ruttkay Laura színművész: - A Nemzeti Színház első bemutatója ebben az évadban.

Blaskó Péter színművész: - Október 18-én lesz a bemutató.

Mv: - Különös a rendező személye és így aztán különös a te kiválasztásod is.

Ruttkay Laura színművész: - Igen. Egy norvég rendezőnk van aki hát mondhatjuk hogy majdnem hazai pályán rendez abban a tekintetben hogy ugye saját nemzetéből származó írótól rendez egy nagy klasszikust. Engem úgy választott ki és Pétert is hogy előadásunkat látta itt Magyarországon és ez alapján választott ki bennünket. Ez nekem külön öröm hogy egy külföldi ember felfigyel rám egy előadás kacsán és így választottak ki a darabban.

Mv.: - Érdekesek lehetnek a próbák.

Blaskó Péter színművész: - Nagyon izgalmasak mert tolmács kell. Természetesen ő nem tud magyarul, mi nem tudunk norvégul. De nagyon izgalmas mert egy zseniális tolmácsnő van a Zsófia aki minden gondolatot, minden kis rezdülést lefordít és így alakul ki aztán az a kommunikáció ami nélkülözhetetlen. Meg hát azok a testnyelven történő gesztusok ahogy átadná a rendező a gondolatait, meg mi is ahogy próbáljuk őt követni hogy mit is szeretne. Érdekesen alakul a dolog. Most még azért a középtájon járunk az emlékpróbáknál tartunk és hát még azért van idő a bemutatóig jócskán.

Mv.: - Mennyi idő van, tehát mikor lesz a premier?

Blaskó Péter színművész: - Október 18-án.

Ruttkay Laura színművész: - Utána már elkezdünk főrpróbázni. Nyilvános főpróba. Úgy hogy három hetünk van rá.

Mv.: - Akkor ez még egy nyugalmasabb időszak. Lesz ennél izgalmasabb is. Nagyon-nagyon szépen köszönjük hogy eljöttetek hozzánk és minden jót.

Blaskó Péter színművész: - Köszönjük mi is!

süti beállítások módosítása