Indul a színházi évad a Nemzeti Színházban is

2002-09-23 15:45 Infó rádió

Info - délután



- Indul a színházi évad a Nemzeti Színházban is. Az eredetileg három fősre tervezett művészeti tanács kéttagú marad Taub János és Vidnyánszki Attila rendező megbízatása az év végéig érvényes. A vezetőségnek a színművészek közül Törőcsik Marival és Ráckevei Annával nem sikerült megegyezni az új évadra, amelyre egyébként hat új darabot terveznek.
Súlyok Máté összefoglalója.

- Bosnyák Miklós a részvénytársaság decemberig kinevezett vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy eddig nyolcan vették fel a vezérigazgatóra kiírt pályázat anyagát, az érdeklődők kilétét azonban nem kívánta felfedni. Mint jelezte a pályázaton indulók számáról nem tud nyilatkozni, miután a jelentkezőknek nem a színházhoz, hanem a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához kellett benyújtaniuk elképzeléseiket. A tárca korábbi közlése szerint a pályázatokat október 1-jéig várják és azt követően harminc napon belül bírálják el azokat.
Bosnyák Miklós utalt arra, hogy a Lear király című darabra, amelyet a rendező Anatolij Vasziljev visszalépése miatt nem vittek színre, annak idején 10 művészet szerződtettek. Közülük nyolc színésszel sikerült megegyezni a nemzetis tagságról, Törőcsik Mari és Ráckevei Anna azonban nem fogadta el ajánlatukat. A vezérigazgató jelezte ugyanakkor, hogy a szerződésbontást követően az egyeztetések még nem zárultak le.
Bosnyák Miklós a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a társulat hat bemutatóval várja a közönséget az október elején kezdődő évadban. A színház vezetőjének tájékoztatása szerint a nagyszínpadon október 18-án lesz a premierje Ibsen: Peer Gynt című darabjának, a címszereplő Rátóti Zoltán, a norvég Kai Jonsen.
Katona József: Bánk bán című drámáját december 13-án mutatja be a Nemzeti Színház Vidnyánszki Attila rendezésében. A címszerepet László Zsolt, Melindát Nagykálózy Eszter, II.Endrét Sinkó László, Gertrudisz királynét pedig Kubik Anna személyesíti meg.
A teátrum harmadik nagyszínpadi premierje Román Sándor: Magyar rapszódia című táncjátéka lesz jövő márciusban.
A Nemzeti Színház kisszinpadán, ahol még nem tartott előadást a társulat október 20-án Székely János erdélyi költő Caligula helytartója című darabját játsszák Tordy Géza főszereplésével Taub János rendezésében.
Ugyancsak a stúdiószinpadon november 5-én láthatja először a közönség a Pesti szín című zenés kavalkádot, amelyet Selmeczi György állít színpadra.
A hatodik bemutató pedig jövő februárban Bartis Attila: Anyám Cleopátra című tragédiája lesz Garas Dezső rendezésében.

süti beállítások módosítása