Nyolcadik alkalommal rendezték meg szeptember 21-én, a magyar dráma napján a József Attila színházban a toll-párbajt

2002-09-23 11:54 Infó rádió

Infó hírek

Riporter Sulyok Máté


Mv.: - Nyolcadik alkalommal rendezték meg szeptember 21-én, a magyar dráma napján a József Attila színházban a toll-párbajt, ahol a versenyző írók pár óra alatt egy újsághírből dolgoznak ki egy harminc-negyven perces színpadi művet, amelyet még aznap este be is mutatnak a teátrumban. Sulyok Máté a párbaj eredményéről kérdezte Lénárd Pétert, a József Attila Színház igazgatóját.

Lénárd Péter, a József Attila Színház igazgatója: - Hazai Attila kapta meg azt a díjat, ami a leggyorsabban író szerzőnek jár és ő kapta meg a közönség díját is. A zsűri díját Töpler Zoltán kapta meg, de a közönségdíjban az első díjazotthoz közel állt nagyon a györei Savtovszki Pál is. Na most, a legjobb rendező díjat Szalenki Pál kapta, a legjobb színészi díjat Besenszi Árpád, a legjobb színésznői díjat LÉvai Viktória és különdíjat kapott Örkényi Éva.

R.: - A legjobb mű Töpler Zoltán Isten lába című műve lett.

Lénárd Péter, a József Attila Színház igazgatója: - Igen.

R.: - MIért?

Lénárd Péter, a József Attila Színház igazgatója: - Az ő története volt a legösszefogottabb, a legkonstruáltabb, a legközelebb volt valamilyen fajta dramaturgiai gondolkodásmódhoz és tudáshoz és ezért döntött a zsűri így.

R.: - Úgy zajlott a verseny, hogy egy Népszava hírből, cikkből választottak ki egyet és erre kellett villámgyorsan, pár óra leforgása alatt drámát fabrikáli a szerzőknek.

Lénárd Péter, a József Attila Színház igazgatója: - Így van.

R.: - Mi volt ez az információ és mennyire születnek ilyenkor mondjuk úgy tartós darabok? Vagy ez csak egyszeri alkalom?

Lénárd Péter, a József Attila Színház igazgatója: - A NÉpszavának egy kis cikke volt az alapja a versenynek, amely egy pécsi lottózóban egy kis életképet mutat be, egy vezetőt aki nagyon jól végzi a dolgát és visszatérő vendégei vannak, kuncsaftjai, nem csak a városból, hanem a várost körbevevő falukból is. És ennek a főleg nyugdíjasokból álló közönségnek a kis belső életéről szólt ez a kis cikk. Na most itt nem az a cél, hogy három-négy óra alatt olyan színdarabokat írjanak, amely esztétikailag valójában értékelhető, hiszen ez egy nonszensz. Itt döntően a játékon van a hangsúly, hogy kik azok az írók, rendezők, színészek, akik ebben a közös játékban részt tudnak venni. Egy játék ami föl akarja hívni a figyelmet arra, hogy a kortárs írók milyen fontos szerepet játszanak a kortárs színház életében.

Mv.: - Lénárd Pétert, a József Attila Színház igazgatóját hallották a toll-párbaj című rendezvényről.

süti beállítások módosítása