Szirányi Jánost az Emlékház igazgatóját Súlyok Máté kérdezte

2002-09-24 15:15 Infó rádió

Info - délután



- Bartók Béla halálának évfordulóján szeptember 26-án csütörtökön déltől éjfélig sugároz a Bartók Béla Emlékházból élő műsort a Bartók rádió.
Szirányi Jánost az Emlékház igazgatóját Súlyok Máté kérdezte.

Szirányi János: - Bartók Béla 1932 és 40 között itt lakott, itt dolgozott, itt születtek olyan remekművei, mint az V., VI.vonósnégyes, a Kétzongorás szonáta, vagy éppen a hegedűverseny. Sőt, a Mikrokozmosznak a legnagyobb részét is itt írta Péter fia számára többek között majd a végén azt a bizonyos Hét dal a Mikrokozmoszból, amit két zongorára Pásztory Dittával játszottak oly sokszor. A Bartók rádió gyakran ilyen úgynevezett Bartók rádiós napokat szeret csinálni, amikor egy témára fókuszálva egy egész műsorfolyamot kínálnak a hallgatónak. Nos ez a találkozás itt most létre fog jönni, 12 órán keresztól déltől éjfélig lényegében a Bartók házból lesz a Bartók rádió élő közvetítése.
Bartók 1945 szeptember 26-án halt meg, most éppen 57 éve. A program 12-kor egy ilyen délidő koncerttel indul, a gyerekkórus fog énekelni, természetesen Bartók egynemű karaiból válogatva. De itt a Bartók és a gyermek viszony is milyen fontos lehet, hiszen nemcsak a Mikrokozmoszt írta gyerekeknek, hanem kiváló kórusműeket is az éneklő ifjúságnak. a Ki nyer ma? úgy fog zajlani 12,40-kor, hogy a Kossuth rádió és a Bartók rádió egyszerre fogja közvetíteni a múzeumból. A koncert után néhány úgynevezett konzervműsor lesz hallható, Solti György új lemezeiből, vagy a Rádiószínház egy szép dokumentumműsorát lehet hallani majd kettőkor Bartók Béla emlékezésére.
Fél négykor kapcsol vissza ismét élőbe a stúdió, A hét muzsikusa Matúz István lesz, őt Nemes András fogja bemutatni beszélgetős kamarakoncert keretében.
Talán különlegességnek ígérkezik a Muzsikáló délután, a megszokott magazinműsort Némethy Attila vezeti, de immár élőben és a múzeumból. Tehát én azt gondolom, hogy ezt a sok szép és érdekes tárgyat, benyomást, azt a hallgatókkal jól fogja tudni zenébe ágyazva megosztani a műsorvezető.
18 órakor jön a Bartók vonósnégyes Beethoven est, amelynek szünetében Gyökerek címmel egy beszélgetés lesz hallható Kovács Sándor Várbíró Judit és Gál István filmrendező között részben a tavaly bemutatott nagsikerű filmtrilógiáról, részben a film nyomán készült új könyvről.
20 óra 05-kor Hagyaték címmel Szigethy István beszélget tíz Bartók-Pásztory díjas élvonalbeli művészünkkel, zeneszerzőkkel, előadókkal egyaránt.
Majd a napot 22 óra 20-tól Azok a rádiós évek címmel Bartók és a rádió kapcsolatáról Sebestyén János fogja zárni.

- Bartól Bélára emlékezik csütörtökön közösen a Bartók Béla Emlékház és a Bartók rádió. Szirányi Jánost az Emlékház igazgatóját Súlyok Máté kérdezte.

süti beállítások módosítása