Szép Ernõ Patika címû színmûvét mutatják be ma este 7 órakor a Magyar Színházban, a rendezõ Csiszár Imre

2002-10-11 08:00 Duna TV

Indul a napMv.: - Szép Ernő Patika című színművét mutatják be ma este 7 órakor a Magyar Színházban, a rendező Csiszár Imre.

Csiszár Imre rendező: - Rosszúl érezzem magam a bőrömben, ezt sok féleképpen el lehet mondani. El lehet mondani elidegenítéssel, el lehet mondani naturalizmussal, Szép Ernő játékosan és költsészetben tudja ezt oldani, miközben ír egy háromfelvonásos csodálalatos darabot. Három felvonás más más stílusban zajlik. Az első felvonás az az egész magyar irodalomban szinte egyedülálló snittelt párbszédek, snittelt dialógusok, hol itt kapunk bele egy mondatot, hol ott érünk el egy mondatra választ, tehát az egész montázstecnikával van megszervezve. A második felvonás végülis két szereplős, szerelmi légyottnak a története, amelyik valóban az abszurd határát súrolja, nagy próbatétel, hogy meddig lehet elmenni a színészi idegállapotnak a megfeszítésében, vagy meddig lehet élesíteni ezt a furcsa szerelmi légyottot, és akkor a harmadik felvonás amiben hát néha ilyen fellinis állomvilágok jönnek-mennek. Tehát ott megint egy a másik kettőtől homlokegyenest idegen, de egy nagyon izgalmas anyag. Az olyan kisszerű hősöknek, mint ez a Kálmán, aki ennek a darabnak a főhőse, egy reményteljes fiatalember, aki még tele van vágyakkal, tele van fiatalsággal, tele van életigenléssel, találkozás a valósággal, találkozás a reáliákkal, találkozás az igazi lehetőségekkel, és a lemondásainkról szól ez a darab, amikor le kell, hogy mondjunk mindazokról az ifjú kori álmainkról, amelyeket a realitások megtórpedóznak.

Őze Áron színművész: - Jó visszautazni egy picit az időben, vagy ezekbe az álmokba, amin már túl van az ember, de mindig föl lehet idézni, és azt hiszem ezt akkor egy életen kersztül hordozza magában az ember, és nem egy ilyen belekeseredett, megfáradt felnőtt ember lesz, hanem képes lesz felnőttként is észrevenni a szépségeket, az apró csodákat, és azok vannak. Tehát ez fontos, és ebből fantasztikusan lehet építkezni, és nagyon lehet szeretni Balogh Kálmánt.

süti beállítások módosítása