A Magyar Rádió Énekkara ezt a hetet Erdélyben tölti

2002-10-16 07:43 Kossuth

Reggeli Krónika



Mv.: - A Magyar Rádió Énekkara ezt a hetet Erdélyben tölti. Kolozsvárott kezdték a koncertutat, ma éppen Marosvásárhelyen lépnek fel. Gadácsi János kísérte el őket.

- Fehérvári Sándor vagyok, a Bartók Rádió zenei együttesek főszerkesztő-helyettese.

R.: - A városban is és itt a Magyar Színháznál is a plakát hirdeti, hogy először jár a Magyar Rádió énekkara itt. Most miért került sor erre a látogatásra?

Fehérvári Sándor, a Bartók Rádió zenei együttesek főszerkesztő-helyettese: - Ez a látogatás egy három koncertből álló sorozatnak az első állomása. A másik két koncert Marosvásárhelyen lesz. Az apropót az adta, hogy Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke összeismerkedett a Román Rádió elnökével, aki felkérte arra, hogy a Magyar Rádió Énekkara működjön közre a silvestri fesztiválon most októberben Marosvásárhelyen. És az ottani közreműködés elé szerveződött ez a kolozsvári hangverseny.

R.: - A próba zajlik. Mi szerepel a műsoron?

Fehérvári Sándor, a Bartók Rádió zenei együttesek főszerkesztő-helyettese: - A próba úgy zajlik, hogy éppen szünet van, mert a főpróba első felében a Dohnányi Ernő Szegedi mise próbája zajlott, és kiderült, hogy a színpad berendezése nem megfelelő akusztikailag a mű előadásához, ezért át kellett szervezni a teljes színpadfelépítést. Előbbre került a zenekar, előbbre került az énekkar, másik oldalra szerveződött a basszusszólam, tehát egy ilyen hosszabb átállás van most, és kezdődik hamarosan a Kodály Budavári tedeum című művének próbája.

R.: - Mindenesetre hangolnak a zenészek. Kodály-művel Erdélybe jönni nem kis felelősség, gondolom.

Fehérvári Sándor, a Bartók Rádió zenei együttesek főszerkesztő-helyettese: - Hát, a felelősség mindenütt nagy, amikor magyar művet külföldön játszunk. Jelen pillanatban sajnos, Erdélyt külföldnek kell tekinteni. Tiszta magyar műsorral szerepeltünk Kolozsvárott, és vendégkarmesterként az énekkarunk vezető karnagya, Straussz Kálmán vezényli a Dohnányi-misét, a Kodály Budavári tedeumnak a karmestere pedig Horváth József.

R.: - Egy ilyen út ilyenkor hány embert mozgat meg a Magyar Rádió részéről?

Fehérvári Sándor, a Bartók Rádió zenei együttesek főszerkesztő-helyettese: - Az az egyszerűbb eset, amikor az énekkarunkkal utazunk, mert ugye, hangszerkérdés nem merül fel, hiszen mindenki a torkában hordja a hangszerét. Nagyobb baj akkor van, amikor zenekarral kell utaznunk. Tehát most nem hoztunk sem kamiont, sem akkora buszt, amelyikbe beférnek a timpánik és a nagybőgők. Két busszal jöttünk, hatvankét tagú az énekkar jelen pillanatban, akikkel itt szereplünk, és ehhez egy három fős kísérő stáb utazik az együttessel.

R.: - Lehet, hogy érdemes kimennünk, hogyha túlságosan hangos a hangolás.

Fehérvári Sándor, a Bartók Rádió zenei együttesek főszerkesztő-helyettese: - Kijöttünk az előtérbe, ami ugye, utólag épült hozzá a múlt század első felében épült színháznak. Engem nagyon emlékeztet Budapesten az Erkel Színház előterére, csak egy kicsit kisebb méretekben.

R.: - Azért azt tegyük hozzá, hogy nem ez volt a régi magyar színház itt Kolozsvárt, hiszen abba beköltöztek a román művészek, és akkor ez egy kisebb épület volt, amit megkapott a magyar társulat. Opera és színház, minden együtt.

Fehérvári Sándor, a Bartók Rádió zenei együttesek főszerkesztő-helyettese: - És nem hangverseny céljára épült színház, tehát azért is szükséges volt bő három órán keresztül kipróbálni az akusztikát. És hát, összepróbálni, mert a Magyar Rádió Énekkara először szerepel együtt a Kolozsvári Magyar Színház zenekarával. Elképzelhető, hogyha nagy sikerrel szereplünk, akkor a következő évben például a zenekarral vagy akár a gyerekkórusunkkal jövünk vendégszerepelni Erdélybe.

(Ének)

- A Magyar Rádió Énekkara Liszt-művet énekelt.

süti beállítások módosítása