Hétvégi kulturális ajánlat következik Bánkúti Gábortól

2002-10-11 7:41 Kossuth

Reggeli Krónika



Kristóf Gábor: - Hétvégi kulturális ajánlat következik Bánkúti Gábortól.

- A férfiakban nem szabad megbízni, az égvilágon semmiben.
- Miért mond ilyen kritikát a férfiakról?
- Mi az, hogy kritikát, amikor ez a színtiszta igazság.
- Az lehetetlen kérem. Ezt csak úgy szokták mondani. A férfi, amikor bókol a nőnek, a nő nem hisz neki és azt mondja, hogy a férfiak csalfák.
- Maga mindent tud. Biztosan sok bókot mondott már életében.
- Nem volt kinek, kérném.

Bánkúti Gábor: - Egy férfi és egy nő vagy általánosabban, a férfiak és a nők, nemcsak ez az idézet szól erről, bár maga a darab, amiből származik a legkevésbé. De a heti bemutatók óriási többsége e körül a téma körül forog. Legszelídebb változat alighanem Szép Ernő játéka a Magyar Színházban a Patika. A fővárosi fiatalúr Laposladányba kerül, ahol persze nem találja helyét. Még a bálba is hiába megy el, mert a lányokat otthon tartja az eső. Akit megismeri azt nem tartja semmire. Csak aztán, hogy gazdája boldogtalan feleségét sem sikerül boldoggá tennie. Hegedűjén vígasztalódik, álmokba menekült, míg végre észreveszi Katit, a cselédet, akit meg sem akart látni és aki csodálja játékát. Őze Áron és Soltész Erzsébet a két főszereplő, Moór Marianna a patikusné.
A Katona esti bemutatójának, Az őszi álomnak a norvég Jon Fossénak, a sokat játszott modern írónak férfije és nője, aki valaha ismerte egymást most a temetőben összetalálkozik. Egyetlen találkozás vagy az egész élet, ami lejátszódik köztük? Talán ez is, talán az is.
A Játékszín bemutatójában Hellen Livie Pokol c. darabjában egy férfi és egy nő kapcsolatának kihűlését látják, Az utolsó játszámát. Caroline az asztalra teszi pisztolyát, Eric pedig még mindig szereti. De az igazi pokol belül van a lelkükben. William Mastrus Simone játéka A pullóvergyűjtő a Komédiumban szintén egy férfi és egy nő, Kerekes Éva és Gáspár Sándor között játszódik. Hanem mindez mégiscsak fecsegő felszín, úgyhogy térjünk vissza ahhoz a műhöz, amit az elején idéztem.

- Szabadjon bemutatnom Önnek kislányom Junika és Polina, még ártatlan gyermekek, fogalmuk sincsen semmiről. Még inkább babázniuk kellene, nem meg hogy férjhez menni. Sajnálom is, hogy meg kell válnom tőlük, de mit lehet tenni egy anyának? A szépséget nem lehet fedő alatt tartani.
- Így van kérem, ez a sors törvénye. Az élet nagy körforgás.
- Sok pénzt nem tudok felmutatni, de az erkölcsiekre büszkék lehetnek a férfiak. Én imádom a gyermekeimet, de szigorú vagyok, nagyon szigorú.

B.G.: - Ez a játék egy anya két lányának sorsa, ízik-vérig gyilkos mai történet. Pedig az Új Színház bemutatóját, A jövedelmező állást kis híján 150 éve írta az orosz Osztrovszkij. Gyilkos szatíra arról a nálunk is dívó jelenségről, ami még az Európai Unió országjelentésébe is bekerült, a korrupcióról. Az egyik lány férje a képzetlen közhivatalnok, aki a vesztegetésekből gyorsan meggazdagodik.

- Én eddig is szerettem kegyedet, most is.
- Mégis húzta az időt?
- Nem szabad hirtelen.
- És akkor a ... miért szabad?
- Egyetemet végzett, bárhol kap jó állást, még tanítónak is elmehet. Adott egy megélhetés, de maga úrikisasszony. Amint megkapom az állást, be fog állni kérném egy teljesen másik fordulat.

B.G.: - A másik férj, bár nagybátyja gazdag nagyúr, idealista. Nem fogad el hálapénzt és sokat dolgozik. Az eredmény? Szegénység.

- Emberi mocsokság, ezért tanultam?
- Hát igyál, attól könnyebb lesz.
- Nem! Szerelemből nősültem, olyan lányt vettem feleségül, aki iskolázatlan. Csak az előítéletekre tanították meg, mint majdnem úrilányt. Arról ábrándoztam, hogy majd én átnevelem a saját elveim szerint. Nincs időm rá, hogy tanítsam, meg nem is hallgat meg, nem is tart okosnak. Az ő fogalmai szerint az az okos, aki gazdag, zsupsz.

B.G.: - Mígnem Zsadov, ha meg akarja tartani asszonyát, lemond az elvekről.

- Azt is jelenti, hogy megbírna egy fiatal házaspárnak szép lakására?
- Nagyon-nagyon szép.
- Szép fiatal feleséget azt szeretni kell. Azt dédelgetni kell, igen-igen-igen, azt öltöztetni kell. Ennélfogva ez könnyű, isten veletek nagy tervek, isten veled tisztességes jövő. Te ismered ezt a nótát? Nyúlj le mindent, úgy iparkodj. Mit más lenyúlna, nyúld le te. Mi végre termett volna markod, mint nyúlni mindent véle le.
- Megyünk a nagybátyámhoz. Kérünk tőle egy jó kis zsíros állást.

B.G.: - Remek színészi alakításokat látunk, különösen Takács Katalin él és kitűnő a rendezés. Végül a zene világából egy jeles esemény. Vasárnap a Zeneakadémián szerepel Európa egyik legrégebbi zenekara, a 300 éves Szlovén Filharmónia Oroslajovics vezényletével. Bennyarszky hegedűsversenyét játsszák Patricia Capunskajával és Beethoven VI. Szimpfóniáját.

süti beállítások módosítása