Garasos tragédia a Nemzetiben

Mostanában is az örök érvényű emberi drámák foglalkoztatják Garas Dezsőt
Budapest (ballos Zsuzsa) - A tévénézőknek hatalmas szerencséjük van: alighanem még azok is ismerik az egyik legnagyobb magyar színész, Garas Dezső arcát, szerteágazó művészetét, akik soha egyetlen színházban nem látták alakításait vagy nem ültek le a mozivászon elé egyetlen filmjéhez sem. A televízió jóvoltából a zseniális művészt sok millió honfitársunk láthatta, hiszen filmjeinekjó részét műsorára tűzte valamelyik csatorna: a Régi idők mozija, a Ripacsok, a Herkulesfürdői emlék vagy a Szamárköhögés sikerében oroszlánrész jutott Garas Dezsőnek. A Zsurzs Éva által rendezett Abigél című tv-sorozat Kőnig tanára pedig lányok százezreit döbbentette rá, hogy az igazi hős nem mindig fehér lovon érkezik, s lehet, hogy nem külsejével hat elsősorban. Mostanában kevesebbet játszik színházban, Prospero varázspálcájahelyettrendezói pálcát forgat kezében. Legutóbb egy hete a Nemzeti Színház kamacaszínpadán volt bemutatója, ahol Bartis Attila Anyám, Kleopátra című drámáját állította színpadra.
- Ön választhatott vagy Jordán Tamás igazgató jelölte ki a feladatra?

- Amikor Bartis Attila Nyugalom című regényét olvastam, egyfolytában azon járt az agyam, milyen remek filmet forgathatnék belőle. Ha lenne még időm és energiám pénzszerzésre... Helyette Jordán figyelmébe ajánlottam a szerzőt, aki nem egyszerűen dramatizálta a regényt, hanem egy új darabot formált belőle.

- Eddigi rendezései (Müller Pérer: Búcsúelőadás, Fejes Endre: Vonó Ignác, Schwajda György: Csoda) azt mutatják, napjaink problémái izgatják.

- Ez a dolgok teljes leegyszerűsítése. Nem hiszem, hogy Shakespeare vagy Madách gondolatai ma ne lennének aktuálisak. Inkább arról van szó, hogy szeretnék kortársaimnak megmutatkozási alkalmat nyújtani. Az örök, érvényes emberi drámák izgafiak. - Bartis Attila szereplőinek életét alapvetően meghatározzák a magyar történelem váltásai: a világháború, a kommunista diktatúra, 1956, a remiszerváltós.

- Ez kétségtelen, de mi igyekeztünk a konfliktusok belső, emberi játszmáit megmutatni. A hangsúly a személyiségek szabad, vagy nagyon is körülhatácolt döntéseire került.

- Régiónkban, Keler-Európában a szabadság az egyik legnehezebben értelmezhető érték.

- Valóban. Sokan összetévesztik a szabadossággal, de a legegyszeru.bb fejünket a homokba dugni, bizonyos idószakonként látványosan föllázadni, véráldozatok árán újabb diktátorhoz jutni. Meg kellene tanul nunk, hogy az egyén felelőssége óriási nem kenheti senkire és semmire, ha nem mer szembenézni sorsával.

- On megteszi?

- Elég öreg vagyok már ahhoz, hogy ezt a luxust gyakoroljam, de annak idején sem akartam megúszni ezt a gyakran kellemellen helyzetel. Nem voltam sohasem hős vagy ellenálló, igyekeztem tenni a dolgom.

- Régen játszolt színpadon. Ennyire gazdagok vagyunk, csak így parkolópályán tarthaliak érté keinket?

- Nem a kötelező udvariasság miatt utasítom ezt vissza, de tényleg nem hiszem, hogy nekem kell díszelegnem minden plakáton. Nem tagadom, nagyon jó volna, ha a kollégák közt lehefiék, ha már most tud nám, hogy a bemutató után mire készülhetnék, de ha nincs, haít nincs. Majd jön valami feladat, és akkor ismételfog a blzscl'gcto érzés. Annak például márjó elnre örülök, hogy ny,íron Rüszeir-ményi Zsuzsával forgatok. A tv2-ben pedig olyasmit ajánlottak, amit eddig még sohasem csináltam, ezért félve, de izgatottan próbáltam ki: egy beszclgetós műsorom lesz. Tudom, cz most a divat, de mit csináljon az ember, ha tévéjátékokra nincs pénz vagy netn adnak. Megsértőd i nem érdemes és nern is kifizetődő.

- A bemutatóiról numegjelent kritikákat elolvassa?

- Hát hogy ne olvasnám el? Ne higgyen annak, aki letagadja. Ez egy magamutogatós pálya, az ember pers.c hogy kíváncsi rá, mit látnak bclcilc és .r produkciójából mások. Fs rnég CSak azt sem mondom, hogy nem érdekel. Nem borít ki, ha rosszat írnak rólam, ha mcgindokolják, azon mindig elgondolkozom. A vagdalkozások nem bántanak, leperegnek rólam.
- A fia operatőr. Nem vágyik vele közds munkára?

- A filmkészítés nem családi vállalkozás. Tisztelem, arait a fiam csinál, de eszembe sem jut őt rendezni. Ugy gondolom, egy Garas bőven elég egy produkdóba... Garas Dezső új, beszélgetős tévéműsorra készül Fotó: Orosz PÉter

süti beállítások módosítása