Stigma Fesztivál Merlin Színház, 2003. április 2-5.


A Sámán Színház
egykori és mai tagjainak közös programja a kilencéves sikeres munka közös ünneplése.

A fesztiválon különbözõ mûvészeti ágak mutatkoznak be, színházi elõadások, koncertek, kiállítások, szakmai beszélgetések, workshopok alkotják a programot.

A Stigma Fsztivál programja

2003. április 2. szerda
19.00 óra Stigma* - előadás Nagyszínpad
20.00 óra Minek a tánc? – beszélgetés a Stigma alkotóival Stúdió
21.00 óra Arcolor - koncert Nagyszínpad

2003. április 3. csütörtök
19.00 óra Stigma - előadás Nagyszínpad
21.00 óra Quartett – koncert Étterem
22.00 óra Szólók** – improvizációk a Stigma szereplőivel Nagyszínpad

2003. április 4. péntek
19.00 óra Stigma – előadás Nagyszínpad
20.00 óra Mindennapi stigmáink – beszélgetés, Stúdió
(Antalóczy Tímea, Csányi Vilmos, Nádasdy Ádám, Rajk László,
Szikora János, Varnus Xavér, Vekerdy Tamás)
22.30 óra Paralellepipedon – előadás Nagyszínpad
23.30 óra Chalaban – koncert Étterem

2003. április 5. szombat
11.00 óra Workshopok*** Stúdió
18.00 óra Tánc-kép- vers – Heather Hermann, Karafiáth Orsolya,
PetiPéter közös könyvének bemutatója Stúdió
18.30 óra Műhelytitkok – film Stúdió
19.00 óra Stigma - előadás Nagyszínpad
20.00 óra Ez is színház? – beszélgetés Stúdió
(Forgách András, Halász Tamás, Máté Gábor, Takács Ferenc)
22.30 óra Szarvasok Háza – ea Nagyszínpad
23.30 óra Folkestra – koncert Étterem
Kiállítás Heather Hermann és Szabó Péter fotóiból

*STIGMA
Jelek erdején visz az utunk, beléjük botlunk, s tovább megyünk. Az anyajegyről fölismernek, a csillagjegyeket csak a beavatottak értik. De mindannyian itt vagyunk, hol megfigyelőként, hol megfigyeltként. Miközben próbáljuk megfejteni stigmáinkat, vagyis megérteni az életünket…

Kilenc táncművész négy országból: Ana Chon (Franciaország), Blaskó Borbála (Magyarország), Cris Breuer (Franciaország), Félix Bürkle (Németország), Cétényi László (Magyarország), Jörg Mitgusch (Ausztria), Lorca Renoux (Franciaország), Szabó Csongor (Magyarország), Széphegyi Szilvia (Magyarország)

Ötlet, rendezés, koreográfia: Magyar Éva

Társkoreográfus: Lutz Förster

Díszlet: Csanádi Judit, Vetlényi Zsolt

Jelmez: Velich Rita

Zene: Monori András

Versek: Heather Hermant

A verseket felvételről elmondja: Margitai Ági, Susannah York

Konzultáns: Lőkös Ildikó

Fénytervező: Pető József


**Szólók:
Lorca Renoux
Blaskó Borbála
Félix Bürkle

***Workshop:
Chris Breuer and Lorca Renoux
Interpretation of Movements: Petits Poissons
90 perc - 15 ember

Félix Bürkle and Ana Chon
Contemporary Dance
90 perc -15 ember

Jörg Mitgutsch
Basic Partners
60 perc - 10 ember, 5 couples-pár

Magyar Éva
Movement for Theatre-How to move on stage
90 perc - 15 ember


Üdv a Stigma Fesztiválon!

A Stigma Fesztivál a kilencéves sikeres munka közös ünneplése, a Sámán Színház egykori és mai tagjainak közös programja. A Fesztiválon különböző művészeti ágak mutatkoznak be, színházi előadások, koncertek, kiállítások, szakmai beszélgetések, workshopok alkotják a programot.
Reméljük, hogy a Stigma Fesztivál olyan összművészeti, egységes alkotássá válik, melyet – azon kívül, hogy a Sámán Színház egykori és mai tagjai hozzák létre – a “stigma”, “stigmák”, “stigmatizálás” központi gondolata is összefűzi. A fellépő művészeket, előadókat “közös gondolkodásra”, “szabad asszociációs játékra” kértük fel: mindenki olyan előadással szerepeljen a fesztiválon, ami valamilyen módon kötődik a “stigmához”.
A Fesztivál vázát a Sámán Színház “Stigma” című bemutatója mellett (melyet minden este játszunk) a Sámán Színház régebbi, legsikeresebb darabjai alkotják, mint a Szarvasok háza és a Paralellepipedon.

A Stigma Fesztivállal alapvető célul azt tűztük ki, hogy a nagy nemzetközi sikereket és elismertséget elért Sámán Színházat még jobban megismertessük és megszerettessük a hazai közönséggel.
A Sámán Színház tervei között egyre erősebb az a vágy, hogy sokkal aktívabb szerepet vállaljunk a hazai színházi, illetve táncszínházi életben. Szeretnénk több produkciót létrehozni, szeretnénk folyamatosan fellépni, s mindemellett mozgásművészeti műhelyt, iskolát beindítani.
A leendő műhelyünkben nyitott mozgás és táncszínházi iskolát működtetnénk majd, ahol magyar és külföldi művészek vezetésével szakmai továbbképzéseket, workshopokat tartunk mind szakmabelieknek, mind gyerekeknek és a mozgásművészet iránt érdeklődő “civileknek”.

A Sámán Színház a kilencéves nemzetközi és hazai munkája után elérkezett abba a stádiumba, amikor fontossá válik a tapasztalatok összegzése, az eddig megszerzett tudás átadása, akár tanítás, akár rendezés és koreográfiák tervezése alapján.
A Stigma Fesztivál ennek a sokrétű munkának az összefoglalását és a legfontosabb céljaink irányvonalait, keresztmetszetét mutatja be.

További célunk, hogy növeljük a Sámán Színház ismeretségét, törzsközönséget teremtsünk, felkeltsük a magyar és a nemzetközi színházi emberek, szakmabeliek figyelmét, tartalmas és szórakoztató előadásokat, programokat hozzunk létre. (Ebben a törekvésünkben elsődleges támogatónk a társulatnak ebben az évadban helyet biztosító Merlin Színház.)

Fesztiválunk ugyanakkor a magyarországi külföldi közönségnek is programot nyújt, hiszen a táncot és a zenét nyelvi korlátok nélkül bárki befogadhatja.

A szerdai fesztiválnyitó-napot kivéve mindegyik napon két színházi előadást tart a Sámán Színház, este hét illetve tíz órai kezdéssel.
Az éjszakai előadások beiktatásával lehetővé tesszük, hogy a nézők egy-egy napon két különböző előadást is végignézzenek, illetve az éjszakai előadásokkal a szakmának is lehetőséget teremtünk arra, hogy találkozhassunk.

Az esemény fesztivál hangulatát a több előadással és a kísérőprogramokkal erősítjük.
A Merlin Színház színháztermeiben a színházi előadások, koncertek, közönségtalálkozók, a stúdiójában workshopok, “jam session”-ok, beszélgetések lesznek, a külső terein pedig kiállításokat rendezünk.

Érezzük jól magunkat együtt!

Magyar Éva és a Sámán Színház társulata


Sámán Színház >>

süti beállítások módosítása