Az L1 Táncműhely elõadása

Tudományos ismeretterjesztõ táncjáték agyból és gyomorból.

Mi a véletlen? Tán nem is létezik? Tán ha elég okosak és gyorsak volnánk, ahogy lendül a kéz, ahogy perdül a kocka ki tudnánk számítani mielõtt leér, hogy melyik oldalát mutatja majd fölfelé? A véletlen csak tudatlanságunk mércéje? Vagy a véletlen létünk alapja, világunk szabadsága, a szél, mely az emberiség hajójának vitorláit dagasztja? Egy bölcs - vagy épp hogy részeges - kormányos? Nézünk a véletlenre agyból és gyomorból. Tán majd egymást látjuk."

Író: Szabó Réka
Rendező: Szabó Réka
Előadó: Mérő László
Koreográfia és tánc: Csákvári Gyula, Jarovinszkij Vera, Kopeczny Katalin, Ladjánszki Márta, Szabó Réka, Szász Dániel
Zene: Márkos Albert
Fény: Németh Richárd, Payer Ferenc




Április 15-16-án 20 órakor Véletlen, április 18-19-én 20 órakor A kiválasztott.

a MU SZÍNHÁZ előadása

Legenda szűrt fényben.

Író: Thomas Mann
Rendező: Szabó Réka

Tánc:
Berger Gyula
Hargitai Ákos
Ladjánszki Márta
Szabó Réka

Koreográfus: Szabó Réka, Ladjánszki Márta, Hargitai Ákos, Berger Gyula
Zene: Bálványos Judit, Jávorka Ádám, Varga Zsolt, Vincze Zsuzsanna
Díszlet: Károlyi Balázs
Fény: Németh Richárd

A darab kiindulópontjául Thomas Mann utolsó regénye, A kiválasztott szolgált. A regény története Gregorius, a testvérszerelemben fogant, anyját nőül vevő és vele gyermekeket nemző, tizenhét évi magányos vezeklés árán bűnbocsánatot nyerő pápa legendája. Nem követtük szó szerint az elbeszélés eseményeit, nem vonultattuk fel a szereplőket. Az előadók élményein, tapasztalatain, világlátásán, mozgásszótárán szűrtük át a jeleneteket, viszonyokat, érzelmeket. Mert nem a vérfertőző történet maga érdekelt, hanem a mítoszban rejlő ősi, örök-érvényű bölcsesség az emberi természetről, a sorsával küzdő, azt megértő és önmagát feloldozó emberről.

"A táncos Kiválasztott sejtelmes, talányos munka: hangulatát tekintve idomul a regényhez. Abszurditása, a paródia és a prófécia határán ingadozó atmoszférája, bizarr emelkedettsége igazán telitalálat." (Zsöllye, 2001 február)

A darab a 2001 évi Alternatív Színházi Szemlén a Legjobb táncelőadás díját nyerte el.

süti beállítások módosítása