Székhelyi József lett a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója

Székhelyi József lett a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. A város pénteki közgyûlésén ugyanis úgy határozott, hogy a színmûvész igazgassa az intézményt. A testület hét pályázó közül döntött Székhelyi mellett 25 igen, 3 nem szavazattal, 14 tartózkodással. Az új igazgató az ülést követõ sajtótájékoztatón leszögezte: a teátrum kizárólagos feladatául a szakmai munkát tekinti, és mindenképpen távol akarja tartani a politikától a színházat.


A pályázók meghallgatása után a szegedi önkormányzat kulturális bizottsága maratoni ülésén 2003.04-23- án úgy határozott, Székhelyi József színigazgatóvá választását javasolja a közgyűlésnek.

Nagy érdeklődés kísérte a szegedi városházán a kulturális bizottság ülését, amelynek napirendjén egyetlen téma szerepelt: a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok főigazgatói posztjára jelentkező pályázók közül kinek a megválasztását javasolja a testület a közgyűlésnek. Először a szakmai grémium tagjai egyeztették álláspontjukat. A három színidirektor, Iglódi István, Kerényi Miklós Gábor és Konter László, valamint a Szegedi Közművelődési Tanács delegáltjaként Balog József újságíró, előadóművész és az operabarátok képviseletében Gyémánt Csilla színháztörténész úgy foglalt állást, hogy sorrendben négy aspiráns, Koczka Ferenc, Nikolényi István, Székhelyi József és Beke Sándor pályázatát ajánlják a kulturális bizottság figyelmébe. Ezután a jelölteket hozzájárulásukkal nyílt ülésen hallgatták meg a képviselők. Beke Sándor a pályázatában is kulcsfiguraként szereplő Szolnoki Tibor színművésszel és Szegvári Menyhért rendezővel ismertette elképzeléseit. Iszlai Zoltán visszalépett, Gergely Lászlót és Kocsis László Leventét viszont annak ellenére meghallgatták a döntéshozók, hogy esélytelennek ítéltettek. Koczka Ferenc karigazgató bemutatkozását némi derültség fogadta, majd úgy tűnt, a muzsikusnak nem kenyere a beszéd. Megfogalmazása szerint, a színház jelenlegi létszáma többszöröse annak, mint amennyiből az intézmény működtethető, és „a vastag színészfelhozatal nem megalapozott". Szentgyörgyi Pál alpolgármester kérdésére válaszolva azt mondta, Korognai Károly közalkalmazott színészi szerződését lejárta után nem kívánja meghosszabbítani.

Nikolényi István némi megdöbbenést keltő információval nyitott: Pászti Ágnes kulturális tanácsnok azt nyilatkozta a jövő héten megjelenő Páholynak, hogy már 380 millió forint a színház hiánya. Ha ez így van, az egy hónappal ezelőtt beadott pályázata ma már az álmok kategóriájába csúszik át -- mondta Nikolényi, aki szerint a csapokat, amelyeken a pénzek ma is elfolynak, sürgősen el kell zárni, a Tantusz fenntartása luxus, a szabadtéri nyári programja nélkülözi a gazdasági racionalitást, ezért további hiányok forrása.

Székhelyi József meggyőzően érvelve ismertette pályázatában is szereplő elképzeléseit és előadásmódjával is lehengerelte hallgatóságát. Mint mondta, szeretné, ha megszűnne a színház körüli kampányhangulat és hisztéria, és egy Szeged-specifikus teátrum kezdhetné meg nyugodt működését. Elegánsan megválaszolta Apró-Juhász János MIÉP-képviselő kérdésáradatát is. A meghallgatást követően a bizottság zárt ülésen 6:2 arányban úgy döntött, Székhelyi József színigazgatóvá választását javasolja a közgyűlésnek.

Délmagyarország



Forrás:



süti beállítások módosítása