Csöndszínház

Különleges elõadásra hívjuk föl a figyelmét. Molnár Liliomjáról nem kell
bizonygatni, hogy remekmû, de vannak, akik nem élvezhetik minden szavát a színházban. Mégpedig azért, mert nem hallanak. Holott nekik is van nyelvük, ez pedig a jelnyelv, de színházi elõadások ritkán szólalnak meg ezen. Most hat színész elhatározta, létrehoz elõadást ezen a nyelven. Elõször 2003. május 22-én délután három órakor látható az Új Színház Stúdiójában, majd ugyanitt másnap is.

Nem a kuriózum okán invitáljuk az előadásra, hanem mert valódi színházi
élményt ígér: A jelnyelv segítségével közvetített színészi játék még
intenzívebben mutatja meg Molnár kegyetlenül szép világát.

Szeretettel várjuk!

A Csöndszínház társulata


---------------------

"Csak arccal és testtel"
a színészek mondjákBakos Éva: Jó lenne, ha ez az előadás ablak lenne – kilátással egy sokunk számára még kevéssé ismert világra.

Baksa Imre: A próbák folyamán sokszor eszembe jutott egy kínai bölcsesség: egy forgalmas város főterén ugyanúgy lehet meditálni, mint egy remetelakban.

Csányi Sándor: Leginkább az érdekelt, hogy milyen, amikor tökéletes a csend az ember körül. Bent fortyog az indulat és kívül – ebből – nem hallatszik semmi. Vagy mégis?

Lengyel Tamás: A közlés mássága… Izgatott ez a kihívás. Hangok és szavak nélkül, a jelnyelv segítségével hogyan tudok megalkotni egy figurát? Az érzéseit és a gondolatait hogyan tudom kifejezni? NEM KÖNNYŰ!

Pelsőczy Réka: Régi álmom van teljesülőben. Azt hittem, könnyebb lesz. Remélem, sikerül valamit átadni ebből a gyönyörű darabból a hallók és a siketek számára egyaránt.

Pokorny Lia: Azt hittem, a legnehezebb a nyelv megtanulása lesz, de sokkal nehezebb a színpadi létezés, csak az arcommal és a testemmel fejezhetem ki a gondolataimat, azt is, amit eddig a hangommal meg tudtam oldani. Sokkal nagyobb önfegyelmet, koncentrációt, energiát igényel ez a munka mindannyiunktól.

Tapolczai Gergely: Egyszerű oktatói munkának indult: megtanítani a szöveget a színészeknek - és egy fantasztikus folyamat részese lehettem. Lenyűgöző volt figyelni, ahogy a színészek összhangba hozzák a jelnyelvet saját magukkal, a színészi játékukkal és az egész színdarabbal. Színházi előadás jelnyelven, profi színészekkel, jelnyelvi tolmács nélkül - kell-e ennél több...?

-------------

MOLNÁR FERENC: LILIOM

Egy külvárosi csavargó élete 7 képbenLiliom, a körhinta csalogatója: CSÁNYI SÁNDOR


Juli, a cselédlány
Lujza, az öreg Juli lánya: POKORNY LIA


Mari, Juli barátnője: PELSŐCZY RÉKA


Muskátné, a körhintás:
Az öreg Juli: BAKOS ÉVA


Ficsúr (Liliom barátja)
Kapitány
Kádár: LENGYEL TAMÁS


Beifeld Hugó (Mari vőlegénye):
Fogalmazó
Hollunderné
Berkovics
Linzmann zsidó: BAKSA IMRE

Orvos, A jegyző tolmácsa TAPOLCZAI GERGELY

Látvány: SoSa

Jelnyelvi korrepetítor: Tapolczai Gergely

Külön köszönet az előadás létrehozásában nyújtott segítségért:
Béres Attilának
Lőkös Ildikónak
Schilling Árpádnak

Akihez nincs elég szavunk megköszönni, amit a produkcióért tett: GYÖRE ETELKA

-----------------További információ >>

süti beállítások módosítása