Jávor

színpadi játék egy részben - õsbemutató Jávor Pál naplója alapján

írta és rendezte: Pozsgai Zsolt


Az Uránia Nemzeti Filmszínház és az alkotók tisztelettel és szeretettel meghívják Önt a nyári színházi produkció sajtóbemutatójára, 2003 június 2-án, hétfõn délelõtt 11 órára az Uránia Kávéházi Színpadára /Budapest, Rákóczi u. 24/, és az azt követõ beszélgetésre, koccintásra.

Jávor Pál…………….Szőke Zoltán
és a Magnellioscope, bizonyos Egyed Zoltán színikritikus találmányaJávor Pált 1944-ben váratlanul letartóztatják, és előbb Sopronkőhidára, a fegyházba, majd Németországba hurcolják, embertelen körülmények között, megalázva, fizikailag-lelkileg összetörve. A népszerű színészbe, akit mindenki szeretett, most bárki belerúghat. A miért?-re egy válasz van: nem volt hajlandó elárulni, hol található zsidó származású felesége, és a hallgatásáért poklokat kellett végigjárnia. De még a börtönben töltött idő alatt sem vesztette el tartását, humorát. Döbbenetes erejű naplót írt feleségének, mely a színpadi játék alapja, mely bravúros alakítás lehetőségét rejti magában.

Jávorral együtt raboskodott Egyed Zoltán, a színházi kritikus, aki megálmodott egy mágneses felvevőgépet, és állandóan azt bütykölte. Jávor hazatérve összerakja a masinát, és abba próbálja elmondani feleségének a nyolc hónap össze keservét és gyötrelmét. Arra azonban nem számít, hogy az újbóli átélés élesen, szinte reálisan előhozza belőle az ott történteket…

Bemutató: 2003 június 6, péntek 20,00 óra.

süti beállítások módosítása