Bejáratott barátok

Még a legnagyobb teátrumokban is ritkán termelnek profitot az elõadások. A kiadások nagy részét az önkormányzatok fedezik, emellett a színházak folyamatosan pályáznak. Minden teátrumnak vannak támogatói, szponzorai: nagyvállalatok, cégek. Emellett egyre inkább számítanak a kultúrát pártoló nézõk segítségére. Herczeg Dóra írása

Ez a cikk a Pécsi Országos Színházi Találkozó újságjában, a Hívóban jelent meg. További Hívó cikkek >>
A teljes fesztiválprogram >>
kapcsolódó fórum >>


A budapesti Katona József Színházban - az országban elsőként - huszonkét évvel ezelőtt indult útjára az úgynevezett pártoló tagsági rendszer. Jelenleg is ez működik a teátrumban, és - mivel éves bérlet nincs -, ez a legbiztosabb módja a jegyszerzésnek. Évadonként ezerötszáz forintért elsősorban jegy-elővásárlási jog illeti meg ezeket a nézőket, és ők értesülnek először az új bemutatókról, valamint a vendégprodukciókról. Előre megkapják a havi műsort, a repertoáron lévő előadások rövid ismertetésével. Az információkat igény szerint postázzák, vagy e-mailben küldik a pártolóknak. A tagok százötven forinttal olcsóbban, akár telefonon is rendelhetnek jegyet, ezeket a pénztárnál a hét három megadott napján, soron kívül felvehetik. Az elővásárlási jog főleg azoknál a produkcióknál fontos, amelyekre szinte lehetetlen bejutni. A pártoló tagságból befolyt összeg sem jelent profitot az intézményeknek. Ezt nagyjából el is költi a teátrum a tájékoztatás költségeire, valamint a jegykedvezményre.

A Radnóti baráti körét minden évadban várják a kulisszák mögé
- fotó: Teknős Miklós

A főváros többi nagyobb színházaiban szintén működik pártoló rendszer. A kedvezmények intézményenként változhatnak, kivéve az elővásárlási jogot, amely mindenhol megilleti a résztvevőket. A Madách Kamara pártolója minden premier előtt megnézhet egy kijelölt próbát. Havonta szervezett művész-néző találkozókra is kizárólag őket várják, és évadonként szavazhatnak a Madách Kamara legjobb színész-, illetve színésznő-díjára. A nagy Madáchban a színház baráti köre működik hasonlóképpen. A tagság egyetlen feltétele, hogy a magánszemély vagy a szponzor-cég szerződést kössön a Madách Színházért Alapítvánnyal. A teátrum támogatásának egyik lehetősége a székvásárlás, ez számos kedvezménnyel jár. A felajánló évadonként igényelhet egy tiszteletjegyet, a bemutatók után pedig találkozhat a művészekkel.

A Magyar Színház Baráti Társaságának tagjai évi ötszáz forintért írásos tájékoztatást kapnak a színház fontosabb eseményeiről, és tíz százalékos kedvezményt a bérlet árából. A "barátoknak" havonta egyszer szerveznek találkozót. A Radnóti Színház hasonló köréhez tartozóknak évadonként ezerötszáz forintért havi műsor jár, a jegyelővételi jog mellett a belépőkből száz forint kedvezmény illeti meg őket.

A Bárka Színházban szabadbérletet válthat a publikum, és ezzel a teltházas produkciókat elsőként tekintheti meg. Ugyancsak pártoló tagokat vár a Budapesti Kamaraszínház, ők havonta a kijelölt héten tíz százalékkal o

lcsóbban juthatnak jegyhez. Az Új Színház feltételei hasonlóak. A Nemzeti Színházban ingyenesen csatlakozhatnak a nézők a baráti körhöz, nekik szintén küldenek körlevelet a teátrum aktuális eseményeiről. A tagokat itt is megilleti a jegy-elővételi jog, viszont a belépők árából nem kapnak kedvezményt.

A vidéki teátrumokban főként a bérletrendszer jellemző, persze a nagyobb színházakban ugyancsak működik baráti kör. Az Egri Gárdonyi Géza Színházban a tagsági kártyára tíz százalék bérlet-, és jegyvásárlási kedvezmény igényelhető.

A Győri Nemzeti Színházban különös a pártoló-rendszer. A cégek és a nagyvállalatok minimum ötvenezer forintért hirdethetnek a színházban, annak kiadványaiban, és testületileg megnézhetnek egy-egy előadást. A magánszemélyek évadonként ötvenezer forintért léphetnek be a baráti körbe; cserébe minden szombaton színházba járhatnak, és a teátrum rendezvényeire is hivatalosak. A Veszprémi Petőfi Színháznál érdeklődő támogatóknak öt előadásra érvényes bérletet ajánlanak, a pártoló tagság azonban már több éve nem létezik. A cégek támogatását sem alapítvány fogadja, a teátrum ezt bérletekkel, vagy reklámfelületekkel honorálja.

süti beállítások módosítása