Körük szakadtáig

Az idei POSZT-on nincs Krétakör-produkció. Gáspár Máté, a társulat ügyvezetõje arról is beszél: kezdik elveszíteni korábbi privilégiumaikat.Valaczkay Gabriella írása

Ez a cikk a Pécsi Országos Színházi Találkozó újságjában, a Hívóban jelent meg. További Hívó cikkek >>
A teljes fesztiválprogram >>
kapcsolódó fórum >>
- Nem lesz a POSZT-on Krétakör-előadás. Ön szerint miért?

- Nem ismerem a válogató szempontjait, de furcsának tartom, hogy egyetlen struktúrán kívüli társulatot sem hívott meg Németh Ákos. Mintha azt üzenné ezzel: a struktúrán kívül nincs színház Magyarországon. Ha a válogatók minden évben más-más markáns irányt követnének, nem lenne semmi gond. De akárhogy is igyekszem, Németh Ákos szelektálásában képtelen vagyok felfedezni ezt az érvényes szempontot. Azért is sajnálom, hogy nem utazunk Pécsre, mert a Hazámhazám igazi közönségsiker volt. Persze ez nemcsak az előadásoknak, hanem a Fővárosi Nagycirkusz befogadóképességének is köszönhető, ahová ötszáznál is többen befértek esténként.

Gáspár Máté - fotó: Kovács Bence

- A cirkuszporondot viszont nemrég elárasztották vízzel. Azután pedig a Budapest Airport által felajánlott reptéri terminálról szorultak ki. Korábbi játszóhelyük, a Thália Régi Stúdiója marad?

- Azokból a privilégiumokból, amiket kezdetben élveztünk, már semmi nincs meg. Annak idején próbálhattunk, új előadásokat készíthettünk a Nagymező utcában, és a mi műsorrendünkhöz alkalmazkodott az összes többi társulat. A 2002/2003-as évadra már nem kért tőlünk új produkciót Megyeri László igazgató, próbáról szó sem lehet, és jövőre már az egyeztetési elsőbbség sem illetne meg minket. Én pedig erre azt mondom, ha olyan színészek, mint Csákányi Eszter, Tilo Werner vagy Mucsi Zoltán sorban állnak, hogy játszhassanak, ne kelljen már egy teremhez egyeztetnünk őket!

- Akkor mennek az utcára?

- Fogalmam sincs. Hiába találtunk nemrég egy épületet, ahol akár játszhatnánk is, a tulajdonosa havi négy és félmillióért adná bérbe. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma idén huszonötmillió forinttal támogatja a működésünket, és Görgey Gábor ezt a miniszteri keretéből negyvenmillióval megtoldotta. Így a jövő évadban - saját bevételeinkkel együtt - remélhetőleg százmillió forintból gazdálkodhatunk. Ez az összeg fedezi egyéves bérköltségeinket, a működést és a meglévő darabok műsoron tartását. Új produkcióra vagy terembérletre azonban nem futja belőle.

- Miért nem maradnak a Millenárison, ahol A hideg gyermeket bemutatták?

- Egyrészt a park új koncepciója miatt. Leginkább óriási művelődési házként működik mostanában a Millenáris. Sok és sokféle programot akarnak a műsorukba sűríteni. Derdák András művészeti igazgató meg is mondta nyíltan: egy társulattól bőven elég nekik egy előadás. Ugyanakkor nincsenek megfelelő próbatereik, és a jegyértékesítési rendszerük sem kimondottan színházszerű.

- És mi a helyzet a sokat emlegetett, XIII. kerületi ELMÜ-ingatlannal?

- Nevetni fog, azt a levelet, amiben a NKÖM megkereste a terület tulajdonosát, egyszerűen nem vette komolyan a cég. A német mágnás annyit válaszolt: nem hiszi el, hogy Magyarországon bárki ekkora összeget áldozna a kultúrára.

süti beállítások módosítása