Lennie vagy nem lenni

Az elmúlt POSZT-okon szinte minden elõadáson ott volt Kelemen József, a kaposvári Csiky Gergely Színház színész-rendezõje. Mondja, várja a júniusi fesztivált, mert évad közben kevés az ideje színházba járni. Két éve a Megbombáztuk Kaposvárt címû produkcióval színészként szerepelt a találkozón. Idén rendezõként is bemutatkozik a versenyben - az Egerek és emberek elõadásával. Szemere Katalin írása

Ez a cikk a Pécsi Országos Színházi Találkozó újságjában, a Hívóban jelent meg. További Hívó cikkek >>
A teljes fesztiválprogram >>
kapcsolódó fórum >>
Csak azokat az előadásokat látta Kelemen József a 2001-es POSZT előtti színházi fesztiválokon, amelyekben játszott. Általában azért nem maradt tovább, mert nehéz volt szállást szerezni. Most azonban minden színháznak jut egy-két szoba Pécsett. A színész-rendező idén is jó előre szólt, szeretne végig maradni a találkozón. Nemcsak azért lehetőség Kelemennek a szemle, mert így látja azokat a produkciókat, amelyeket időhiány miatt évközben elmulasztott, hanem mert találkozhat réglátott kollégákkal is. Szerinte a POSZT egyetlen negatívuma az volt, hogy nehezen lehetett bejutni néhány helyre. Tavaly például ezért nem látta a Színművészeti Egyetem hallgatóinak a Szentivánéji álom című előadását. Úgy tudja, idén megoldódik ez a probléma: többször játsszák el a legtöbb produkciót.

Egerek és emberek

Ebben az évben Kelemen József rendezését, az Egerek és embereket a versenybe válogatta Németh Ákos drámaíró. A Steinbeck-darabot a kaposvári színház háromszor adja majd elő. Kelemen úgy véli, rendezőként másfajta izgalmat jelent a versenyzés a szemlén, mint színészként. Az előbbi magányosabb "műfaj".

Kelemen az 1999-2000-es évadban rendezett először Kaposvárott: a Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-művet. Ő kopogott be ötletével Babarczy László igazgatóhoz. Mivel a Csiky Gergely Színházban a színészek gyakran kísérletezhetnek, Kelemen is bizalmat kapott.

Az Egerek és emberekben George és Lennie furcsa - testiség nélküli - szerelme érdekelte. A két férfi olyan közegbe csöppen, ahol nem értik őket. Kapcsolatukat a Vízkeresztbeli Nemes Böffen Tóbiás-Keszeg Andor pároshoz hasonlítja a rendező. Mindemellett talált olyan színészt a társulatban, aki alkalmas Lennie szerepére: Lecső Pétert. (Kelemen József viszont titokban tartotta, melyik szerepet játszotta volna el szívesen. Ugyanis van ilyen benne.)

Bevallja Kelemen, meglepődött, amikor megtudta, előadását beválogatták a POSZT-versenybe. Színházában ugyanis vegyes fogadtatása volt a produkciónak. Ő maga "tisztességesen megcsinált" Steinbeck-darabnak tartja. Nincs benne semmi különös színházújítás, bár ez nem is állt szándékában.

süti beállítások módosítása