Minden határon túl

A tizenötödik kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválját június 19-28. között rendezik meg. A tavalyihoz hasonlóan idén is Darvay Nagy Adrienne és Szûcs Katalin kritikusok a seregszemle mûvészeti vezetõi. A versenyprogramba minden határon túli hivatásos színház egy-egy produkciója kerülhet be.

Ez a cikk a Pécsi Országos Színházi Találkozó újságjában, a Hívóban jelent meg. További Hívó cikkek >>
A teljes fesztiválprogram >>
kapcsolódó fórum >>
Mivel a szervezők a teljességre törekednek: amelyik társulatot a kritikusok nem válogatták be a versenybe, azok is szerepelhetnek. Feltétel, hogy az előadásuk 2002. április 20. és 2003. április 30. között készült.

A nyitóprodukció az újvidéki színháztól A lovakat lelövik, ugye?, a záró pedig nyolc nappal később a kolozsvári színművészeti tanszék végzőseinek előadása. A zsűri, amelynek Fodor Tamás az elnöke, a szabadkai, a marosvásárhelyi, a komáromi, a vajdasági, a gyergyószentmiklósi, a szabadkai, a szatmárnémeti, az újvidéki, a nagyváradi, a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi, a kolozsvári, a kassai, a sepsiszentgyörgyi, a vásárhelyi és a temesvári társulatok, valamint a marosvásárhelyi, az újvidéki és a kolozsvári főiskolások produkcióiból választja ki a díjazottakat.

A verseny mellett délelőttönként szakmai beszélgetések lesznek, köztük - a Sirály kapcsán, amely a komáromi színház és a marosvásárhelyi főiskolások előadásában is látható - fórumot tartanak a nemzedékek gondjairól és a képzés problémáiról. A szakmai vitákhoz tartoznak az író-rendezőtalálkozók, amelyeken a fesztivál-előadások alkotói beszélgetnek egymással. Szigethy Gábor a XVII. századi Shakespeare-játszásról tart workshopot főiskolai hallgatóknak, valamint fiatal színészeknek.

A délelőttönként fellépő bábszínházak ugyancsak szakmai továbbképzésen vehetnek részt. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a workshopok minél gyakorlatiasabb témával foglalkozzanak. Tavaly darabbörze volt, idén jogi tanácsadás lesz a határon túli művészeknek. A díjakat a június 28-i gálaesten osztják ki.

süti beállítások módosítása