Pécsi keringõ

Baranya megye székhelyén õsztõl nyárig tartanak a mûvészeti fesztiválok. A POSZT idején a vendéglátóipar 100 százalékos kihasználtsággal mûködik, de a város jó híre és imázsa nem mérhetõ forintokban. Pitrolffy Tamara írása

Ez a cikk a Pécsi Országos Színházi Találkozó újságjában, a Hívóban jelent meg. További Hívó cikkek >>
A teljes fesztiválprogram >>
kapcsolódó fórum >>
"Magamban fesztiválként emlegetem a találkozót" - mondja Toller László, Pécs polgármestere. Szerinte a szakmai mustrának kikiáltott POSZT egyben a közönség ünnepe is: "Pezseg a város. A színházi produkciók mellett az utcák és terek tele vannak programokkal is. Legalább 300-400 bemutató, a gasztronómiától a bábig."

Büszke rá Toller, hogy Pécsen otthonára talált a művészet: "Három éve keresett meg Jordán Tamás, a fesztivál főszervezője. Két oldalban foglalta össze a Színházi Társaság igényeit, hogy állandó helyszínt szeretne a szakma az addig évről évre hurcolkodó összejövetelnek."

Fesztivál-forgatag a Pécsi Nemzeti Színház előtt - fotó: Simara László

A polgármesternek pillanatra sem volt kétséges, hogy támogatnia kell a kezdeményezést. Szerinte Pécs igazi nyüzsgő város: teli egyetemistákkal és konferenciákra érkező üzletemberekkel. "Ráadásul már korábban ugyancsak befogadtunk országos eseményeket, például a Magyar Filmszemlét" - meséli Toller. A városvezető tervei között egyébként szerepel az is, hogy visszacsábítsa a filmeseket. Meggyőződése: mivel Pécs a világörökség része, folytatni kell történelmi tradícióját. Ezért polgármesterként Toller már 1999 óta kiemelten foglalkozik a kulturális eseményekkel. Mondja, náluk ősztől nyárig tart a művészeti fesztivál. Arra, mennyit hoz a konyhára a POSZT, Toller csak annyit mond: természetes, hogy a vendéglátóipar 100 százalékos kihasználtsággal működik, de a város jó híre és imázsa nem mérhető forintokban. "Ráadásul mindehhez nem kellett különösebb beruházás. Hacsak a tettyei romoknál - Pécs óvárosa - épülő szabadtéri színpadot nem tekintjük annak. De ez a körülbelül 20 millió sem akkora összeg" - mondja Toller.
"Fogalmunk sem volt, mire vállalkozunk, csak azt tudtuk, bele kell vágnunk" - vallja be Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezetője, a találkozó egyik főszervezője. Hozzáteszi: sokat jelentett a rendezvény kitalálóinak, hogy a városi közgyűlés egyhangúlag szavazott a POSZT mellett. "Félretéve a politikai harcot, jobb- és baloldali képviselők támogatták az ötletet. Az első találkozót az egykori fideszes politikai államtitkár, Várhegyi Attila közösen nyitotta meg Toller László szocialista polgármesterrel." Simon szerint ez annak köszönhető: a politikusok rájöttek arra, presztízs megrendezni az ország legnagyobb kulturális eseményét. Az ügyvezető úgy véli, azért eddig sem kellett Pécsnek szégyenkeznie: turisták és színházlátogatók mindig is szép számmal érkeztek. Csakhogy az a varázs, amelyet a találkozó teremt - Simon szerint pótolhatatlan: "Ahhoz, hogy ezt megértse valaki, itt kell lennie."

"A POSZT jelenleg szűk, szakmai rétegnek szól, pedig nyitni lehetne a nagyközönség felé is" - mondja Oláh László, a Magyar Turizmus Rt. Stratégiai Termékeinek igazgatója. Példákat említ: a társaság együttműködő partnere a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és Az Operaház fantomja című előadásnak: "Nem pénzzel, hanem szakmai tudással és marketing tevékenységgel támogatjuk a kultúrát. Külföldön 23 külképviseletünk, idehaza 130 úgynevezett Tourinform irodánk van. Vagyis ha megállapodást kötünk egy produkcióval, akkor reklámanyagainkban ajánljuk a programokat. Ha lenne rá igény, ezt a POSZT-nál is megtennénk.

Pitrolffy Tamara

süti beállítások módosítása