Az Ördög Pécsett

június 8. 19.00 a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában látható Molnár Ferenc: Az Ördög címû elõadása. (Radnóti Miklós Színház) Szereplõk: Bálint András, Szávai Viktória, Schneider Zoltán, Csányi Sándor, Gubás Gabi, Hámorii Gabriella, Kocsó Gábor. Rendezõ: Forgács Péter.

A huszonkilenc éves Molnár Ferenc, már ismert hírlapíró, de drámaszerzőként még teljesen kezdő, egy bemutatott darabbal a háta mögött… megnézi Goethe Faustját és az a frivol gondolata támad: Mephistót frakkba öltöztetni, és belehelyezni egy untig ismert szerelmi háromszög, egy 20. századi pesti evidencia, a férj-feleség-a ház barátja hármasba, egy úgynevezett társasági vígjáték közepébe.
És Molnár Mephistója, Dr. Kovács néven, 1907-ben megjelenik a színpadon (játssza: Hegedűs Gyula), Az ördög című színdarabban, és fondorlatos trükkökkel, erős élet- és emberismeretével, emberien gyilkos humorával összehoz egy régi szerelmespárt, szétválaszt hazugságon alapuló kapcsolatokat, zűrzavart okoz - és rendet teremt.
És mellékesen beröpíti Molnár Ferenc drámaírót a világhírbe, már 1908-ban olaszul, angolul, németül harmincnál is több színház játssza Az ördögöt.
Molnár ördöge nem túlvilági figura, inkább ahogy Molnár fogalmaz, amolyan "ördög bácsi", de amit levezényel, az kellemesen izgalmas, kellően mulatságos, és néha fölöttébb ismerős. És mielőtt továbbmenne egy másik történetbe, rendet-rendetlenséget csinálni, még körülnéz, és azt mondja: "Voila" és igaza van...

Az Ördög >>
Radnóti Miklós Színház >>
Pécsi Országos Színházi Találkozó >>


süti beállítások módosítása