Interjú Dr. Csepeli Györggyel

Dr. Csepeli Györggyel az "Internet és metafizika" címmel megtartott elõadása után készítettünk interjút. Az IHM politikai államtitkára a Taliándörögdön "Kistérségek és kultúra az Európai Unióban" címmel megrendezett elõadássorozat egyik meghívott elõadója volt.




Színház.hu: - Előadásában elmodta, hogy a digitális adattár a jövő emlékezete lesz, csak hát tudjuk, hogy az adathordozók elévülnek. Néha egy kőtábla sokkal tovább tárolja az adatot, mint egy CD. Felhalmozni az információt könnyű, tárolni nehéz. Mi a megoldás a biztonságos adattárolásra?

Dr. Csepeli György: - A fizikai jelentéshordozók azért mintha sérülékenyebbek lennének, és kevésbé ellenállók az idővel szemben. Egyébként pedig minden programot lehet konvertálni, és óhatatlanul felmerül a Nemzeti Digitális Adatbázis kérdése - és nem csak nálunk, hanem mindenütt a világon - , hogy hogyan lehet tárolni másolatokkal, adatbankokkal, és megteremteni a maximális biztonságot. Én nem vagyok technikai szakember, de engem arról biztosítottak, hogy azért ez jobb, mint a kő.

Színház.hu: - Nem ijesztő egy kicsit, hogy a japánok kitaláltak egy olyan gépet, amit az ember letesz a homokba, és reprodukálja önmagát, az összes tudását felönti az Internetre, és közben van olyan fém, ami összenő a csonttal.
Nem lehet, hogy mindez egyszercsak életre kel?

Dr. Csepeli György: - Engem arra emlékeztet ez a kérdés, hogy amikor őseink fenn ugrándoztak a fán, az egyik lement, és elkezdett csavarogni, az, aki fennmaradt, megkérdezte:
nem ijesztő ez?

Színház.hu: - Mi az a digitális mágia, ami szerepelt a slide-on, csak nem volt róla szó?

Dr. Csepeli György: - A digitális mágiáról közvetve volt szó, amikor a képzelet felfokozott lehetőségeiről beszéltem az emlékezet tévesztésével szemben. Akkor arra gondoltam, hogy amit a gyerekek meg tudnak teremteni a képzelet erejével - azt mondják valakire, hogy vasorrú bába, holott nem úgy néz ki - a digitális technika két perc alatt lehetővé teszi (magából olyan vasorrú bábát lehet varázsolni, mint a huzat). A háromdimenziós térhatású trükkök kollektív hallucinációt hoznak létre, amihez képest azt lehet mondani, hogy a mágia sültrealizmus.

Színház.hu: - Gondolja, hogy ennek woodoo-hatása is lehet? Tehát ha lerajzolok egy vasorrú bábát a földre, az úgy működik, mint az afrikaiaknál? Az áttételi mágia is lehetséges digitális eszközökkel?

Dr. Csepeli György: - Nem tudom kizárni.

Színház.hu: - Azt mondta, hogy az én megerősödik az Internet használatával.

Dr. Csepeli György: - Az éntudatot erősíti az az isteni lehetőség, hogy az én uralja a teret. A spontaneitás, a szuverenitás oldalát erősíti az énnek. Azt az oldalát pedig gyengíti, amely a közvetlen kapcsolat révén jön létre, hogy az egyik én kontrollálja a másikat. Azt látom vizsgálatokból, hogy ezt a "mindent megtehetek"-érzést az Internet felerősíti.

Színház.hu: - A Nemzeti Digitális Adattár szabványai mikortól lesznek nyilvánosak?

Dr. Csepeli György: - Ha nézi a honlapunkat, akkor ott szerintem egy hónap múlva megjelenik.

Színház.hu: - Ki fogja lektorálni a Digitális Adattárat?

Dr. Csepeli György: - A támogatási szerződésbe vagy a pályázati kíírásba feltétlenül beiktatjuk mint klauzúrát, hogy az, aki az adatot birtokolja, garantálja, hogy tiszta legyen. Pélául amikor egy olyan programot csinálunk, amely a kritikai kiadásokat fogja fetlenni az Internetre - egyvalami fontos: senkinek sem szabad hibáznia. Az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb ember a lehető leggyorsabban és legolcsóbban hozzáférjen az adatokhoz.


Színház.hu: - Gondolja, hogy ez kihatással lesz a gondolkodásmódunkra is?

Dr. Csepeli György: - Nem tudom elképzelni, hogy ez az eszköz, ez a médium ne változtassa meg a megismerésünket. Ugyanakkor minden korábbi lehetőségünkhöz több lehetőséget nyújt ahhoz, hogy mi változtassuk meg ezt az új médiumot, de ez már nem a maga generációja lesz.

Színház.hu: - Arról is esett szó, hogy a magyar társadalomnak csak kis része foglaltatik majd benne az információs társadalomban - és gondolom világszinten még rosszabb az arány. Szociológusként Ön hogyan látja ezt a virtuálisan kettészakadt társadalmat? Milyen jövője lehet ennek?

Dr. Csepeli György: - Ezek nem olyan típusú egyenlőtlenségek, mint a korábbiak. Egy jobbágy, ha felnézett a kastélyra, akkor nem sok esélye volt arra, hogy beköltözhessen a kastélyba. Az információs társadalomnak ebbe a láthatatlan várkestélyába sokkal könnyebb beköltözni, tehát itt nem százévnyi kiegyenlítősédekről van szó.

Taliándörögd, 2003.07.30


Az interjút készítette:
Sebestyén Rita és Herner Dániel



süti beállítások módosítása